Защо бягат дубайските принцеси?

Британският печат от няколко дни насам съобщава, че принцеса Хая, една от съпругите на дубайския владетел Мохамед бин Рашид ал Мактум, е избягала от Обединените арабски емирства (ОАЕ). По непотвърдени досега сведения, в момента тя се намира във Великобритания, но е поискала убежище в Германия. Бягството ѝ от Дубай било организирано с помощта на германски дипломат.

„Не разполагаме с информация по този случай“, заяви говорителката на германското външно министерство. По сходен начин се изказа и говорителят на вътрешното министерство.

Шамса, Латифа, а сега и Хая

Дочуват се обаче и по-различни информации. Адвокатът Дейвид Хейг е активист на групата „Свобода за Латифа“, която се ангажира в помощ на Латифа Мактум – една от дъщерите на дубайския шейх. Самият Хейг е прекарал няколко месеца в затвор в Дубай заради обвинения в измама. И разказва, че там е бил подлаган на изтезания и сексуални издевателства. Хейг и неговият екип научили от „множество достоверни източници“, че принцеса Хая се намира във Великобритания. „Това потвърждават и съобщения на Хюман Райтс Уоч“, заяви Хейг пред ДВ.

Принцеса Хая е дъщеря на починалия през 1999 крал на Йордания Хюсеин и полусестра на сегашния йордански крал Абдула II. През 2004 година Хая се омъжва за емира на Дубай. Принцесата е следвала в Оксфорд, където завършва политология, философия и икономика. Освен това е голяма любителка на спорта. През 2000 година принцесата представи Йордания на Олимпийските игри в Сидни в дисциплината конна езда.

Принцеса Хая не е първата жена от обкръжението на емира, която предприема опит за бягство. Шамса, дъщеря на шейх Мактум, избяга през август 2000 година в Англия. Само няколко седмици по-късно обаче тя бе отвлечена в Кеймбридж и насила върната в Дубай, където прекара осем години в затвора.

През март миналата година опит за бягство предприе и другата дъщеря на Мактум – Латифа. Документален филм на БиБиСи разказа, че младата жена е планирала бягството си в продължение на седем години, доверявайки съдбата си на един американски бизнесмен от френски произход, който е трябвало да я откара с яхтата си до Индия. Но малко преди да достигнат индийския бряг, яхтата е спряна от бреговата охрана. Предполага се, че това е станало по настояване на шейха.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубайски принцеси също подслушвани

Разтърсващият разказ на принцеса Латифа

В едно видео, записано от самата Латифа преди бягството, принцесата разказва за живота си в двора на шейха: обсипана с лукс, но без никакви права и свободи. Когато си позволила да изрази протест, Латифа била изтезавана и принудително дрогирана. Същото преживяла и след първия си опит за бягство на 16-годишна възраст.

Сходна била съдбата и на по-голямата ѝ сестра Шамса след нейния опит за бягство. И до днес я принуждават да взима таблетки, които я превръщат в зомби, разказва Латифа във видеото.

През декември 2018 дубайската държавна осведомителна агенция публикува две снимки, които веднага привлякоха внимание. Фотографиите показват принцеса Латифа в компанията на бившия Върховен комисар на ООН по правата на човека Мери Робинсън, която очевидно поддържа приятелски отношения с шейха на Дубай. Снимките доказват, че Латифа е жива, но на тях принцесата определено не изглежда щастлива.

Правозащитникът Дейвид Хейг определя това пътуване на Робинсън до Дубай като голяма грешка, тъй като по този начин тя е допринесла за легитимацията на господстващия режим. „Последните шокиращи новини от Дубай предоставят на Мери Робинсън уникалната възможност да поправи своята грешка от декември миналата година. Сега тя просто трябва да признае, че е допуснала да бъде заблудена“, казва Хейг.

„Безразлично ми е дали си жива или мъртва“

Шейхът на Дубай досега не е коментирал новината за бягството на жена му. Но в профила му в Инстаграм могат да се прочетат редове, които явно са свързани с последните събития. Заглавието на стихотворението гласи: „Ти живя и умря“. А после четем следните редове:

„Някои грешки носят името изневяра.

Ти прекрачи границата и злоупотреби с моето доверие.

Но аз прозрях твоите игрички.

С постъпките си ти се е искало да ме засегнеш.

Но вместо това само показа, че си недостойна.

Дяволското ти поведение няма да ти донесе никакви ползи.

Безразлично ми е дали си жива или мъртва.“

Три жени вече са правили опит да избягат от автора на тези редове. Очакваме техния разказ.

предишна статияОгромни залежи от природен газ в ОАЕ
Следваща статияВ Дубай построиха първата двуетажна сграда чрез 3D принтиране (ВИДЕО)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.