Зарица Динкова: Адаптацията към промените в климата е гаранция за повече конкурентоспособност в туризма

Адаптацията спрямо климатичните промени е гаранция за повече конкурентоспособност в съвременния туризъм. Това заяви министър Зарица Динкова в панелната дискусия на COP28 в Дубай, ОАЕ.

"Ние всички трябва да насочим усилията си в тази посока, защото България има всички предпоставки да се превърне в привлекателна устойчива дестинация", подчерта министър Динкова.

Страната ни вече отбеляза значителен напредък в тази посока, допълни министър Динкова. През 2023 г. 21 български плажа и 1 яхтено пристанище са удостоени със световния стандарт „Син флаг", една от най-признатите доброволни награди в света за плажове, яхтени пристанища и лодки за устойчив туризъм. Освен това 11 български хотела са отличени със сертификат „Зелен ключ" – водещият стандарт за високи постижения в областта на екологичната отговорност и устойчивото функциониране в туристическата индустрия. Тя даде добър пример с един от водещите български курорти Албена, който е представен като най-добра практика за управление на отпадъците, местни храни и възобновяема енергия.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Вижте кои са 100-те най-известни градове в света

По думите на министър Динкова възможностите за интерактивно представяне на подводното културно наследство на Черно море за създаване на разнообразна туристическа оферта и устойчиво използване на културното наследство са огромни.

„Бъдещето на туризма е по-зелено, по-иновативно, по-устойчиво и по-приобщаващо. Нашият основен приоритет е да развиваме и популяризираме България като предпочитана дестинация за устойчив целогодишен туризъм – това не може да стане без да опазваме нашето Черноморие. По-важното е, че това не може да стане без да се развиваме в синхрон и с уважение към природата около нас.", каза още министър Динкова, цитирана от пресслужбата на министерството.

Зарица Динкова: Адаптацията към промените в климата е гаранция за повече конкурентоспособност в туризма

Зарица Динкова: Адаптацията към промените в климата е гаранция за повече конкурентоспособност в туризма

предишна статияВижте кои са най-луксозните хотели за тази година
Следваща статияГълъб Черпоков: Визите са проблем за идването на повече китайски туристи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.