Започна ЕКСПО Дубай

  Снимка: BBC

Дубай откри световното изложение "Експо 2020" с екстравагантна церемония, в която характерният за изложбения комплекс купол бе облян в светлина – символ за надеждите на града, че изложението ще привлече туристи въпреки продължаващата пандемия, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.
В отложено с една година заради коронавируса "Експо 2020" участват над 190 държави.
Футуристичният изложбен комплекс създава усещане за цял един град, изграден върху площ, заемана някога от пясъчни дюни в южните покрайнини на Дубай.
След като похарчи 7 млрд. долара за комплекса, емирството се надява да привлече нови бизнеси и чуждестранни купувачи на недвижими имоти.
Изложението е призвано да се превърне в най-голямото международно събитие от началото на пандемията, отбелязва ТАСС. Събитието се провежда под наслова "Обединявайки умовете и създавайки бъдещето".
Елитен актьорски състав и професионален екип от 1000 души създадоха 90-минутно зрелище с използване на най-нови технологии и визуално светлинно шоу, което се прожектираше върху 70-метровия решетъчен купол на площад "Ал Уасл Плаза" – най-голямата в света повърхност за прожектиране на 360 градуса. Тя позволява да се демонстрират панорамни изображения и видеа, създавайки неповторим ефект – изображенията се виждат добре както от вътре, така и отвън. Ширината на купола е 130 м, а височината 65 м.
Откриването се излъчваше на живо на повече от 430 места в Обединените арабски емирства. Екрани имаше на най-различни места – от летищата и моловете до хотелите и туристическите обекти. Първият час от церемонията на откриването можеше да бъде наблюдаван на екрани на площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк. Събитието можеше да бъде проследено и в интернет.
Да изнесат галаконцерт по случай откриването бяха поканени световно известният италиански тенор Андреа Бочели, носителката на "Златен глобус", актрисата, певица и авторка на песни Андра Дей, британската певица Ели Голдинг, китайският пианист виртуоз Лан Лан, бенинската певица Анжелика Киджо и популярни в арабския свят изпълнители.
Официално за широката публика изложението работи от днес, 1 октомври 2021 г. и ще продължи шест месеца до 31 март 2022 г. Очаква се то да бъде посетено от близо 25 милиона души.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Божков: Съдът в Дубай отказа да ме екстрадира, България не представи заповед за задържане
предишна статияВижте кои са 100-те най-известни градове в света
Следваща статияДубай Експо е открито, 30% от палатите не са отворени още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук