Вижте най-добрите градове в света за 2024 г.

Всяка година компанията Resonance Consultancy анализира повече от 270 града, в които живеят поне един милион души, за да определи 100-те най-добри. Експертите комбинират данни и качествени оценки, както и препоръки от местни жители и посетители в платформи като TripAdvisor и Facebook, за да оценят няколко фактора, сред които "жизнеспособност" , "привлекателност" и "просперитет".

Пригодността за живот включва, наред с други фактори, и това доколко дадено място е достъпно за пешеходно придвижване, свързаността на летищата и броя на парковете. Друго условие е свързано с културата – броя на местата за нощен живот и ресторантите, както и с броя на регистрациите в Google и Facebook. Просперитетът включва анализ на нивото на бедност, степента на образование и БВП на глава от населението.

Вижте най-добрите градове в света за 2024 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Кой е най-добрият град в света според тази класация? За впечатляваща осма поредна година отговорът е Лондон, сполучливо наречен "столица на столиците". Разширяващият се метрополис на столицата на Обединеното кралство е на първо място по отношение на културата, което означава, че има най-голям брой  културни пространства и сценични изкуства, препоръчани от TripAdvisor.

Всъщност Лондон е начело на класациите за обитаемост и привлекателност като цяло, а за успеха му са допринесли и бързото възстановяване от пандемията, както и съживяването на системата на обществения транспорт благодарение на откриването на линията Lizzie.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Пет фирми срещу 6,7 млн. лв. организират българското представяне в Дубай?

Вижте най-добрите градове в света за 2024 г.

Снимка: iStock by Getty Images

На второ място се нарежда Париж, който е в удобна позиция преди Олимпийските игри през 2024 г. В доклада се подчертава как градът се "предпазва от бъдещето" с интересни устойчиви и инвестиционни инициативи. На трето място е Ню Йорк, който преживява впечатляващо завръщане на броя на туристите – от 33 милиона през 2021 г. до прогнозираните 61 милиона през 2023 г.

Вижте най-добрите градове в света за 2024 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Токио е на четвърто място, което означава, че първите четири града в този списък не са променили позицията си спрямо миналогодишната класация.Сингапур обаче се "изстрелва" от девето място през 2023 г. на пето за 2024 г. и е вторият най-високо класиран център в категорията за просперитет.

Ето и останалите в класацията за 2024 г.

Лондон, Великобритания

Париж, Франция

Ню Йорк, САЩ

Токио, Япония

Сингапур

Дубай, Обединени арабски емирства

Сан Франциско, САЩ

Барселона, Испания

Амстердам, Нидерландия

Сеул, Южна Корея

предишна статияНай-мечтаното преживяване за българите е почивка на Малдивите
Следваща статияМюзикълът Малкият принц от Бродуей гостува в България през януари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.