В Дубай ваксинират и туристи?

Искате да се ваксинирате срещу коронавирус по време на почивка в Дубай? Това трудно ще се случи, освен ако нямате връзки с кралското семейство в Обединените арабски емирства (ОАЕ). „Това е само медийна пушилка“ – така една туристическа агенция отговаря на въпроса на Дойче Веле дали има оферти за почивка в Дубай с включена ваксинация срещу COVID-19. „В Дубай няма ваксинационен туризъм – поне на този етап“, уверяват от там. Друг туроператор от Дубай уточнява, че там ваксинират само граждани на емирствата. А на същото запитване служител от туристическа агенция в Ливан отговаря, че може да направи резервация за самолетни билети и нощувки в хотел, но няма представа как стои въпросът с ваксинациите. ОАЕ стартира ваксинационната си кампания през декември 2020 година. До средата на март 2021 вече са ваксинирани над 60% от близо 10-милионното население. Това нарежда ОАЕ сред най-бързо ваксиниращите в света. Властите в Дубай, най-голямото от седемте емирства в състава на ОАЕ, обявиха, че до края на 2021 година всички възрастни жители на емирството трябва да бъдат ваксинирани.

Дубай се отвори отново за туристи през юли 2020 година. Туризмът е изключително важен сектор, който през 2019 година е произвел 11,5% от БВП. Но правилата са ясни: да се ваксинират там имат право само жителите и поданиците на Дубай. Това противоречи на някои информации в чужди издания, според които богати чужденци правели точно това – пътували до Дубай, за да се ваксинират. Британски вестници написаха миналия месец, че работещата на Острова агенция за консиерж услуги „Knightsbridge Circle“ предлага луксозни почивки в Дубай с включена ваксинация в пакета. На запитване от журналисти от агенцията са отговорили, че услугата била само за граждани на ОАЕ. Оттам обаче са уточнили, че могат да организират и ваксиниране в Дубай за чужденци с препарата на Sinopharm, като услугата струвала 10 000 британски лири (около 11 640 евро). От „Knightsbridge Circle“ не съобщават други подробности. Всъщност всички граждани на Великобритания на възраст от над 50 години имат право да бъдат ваксинирани в родината си и не е много ясно защо трябва да ходят чак до Дубай за това.

Според други съобщения, банкери с връзки, водещи мениджъри и дори членове на испанското кралско семейство били използвали контактите си в ОАЕ, за да се ваксинират там. Сред тях бил и шефът на най-големия пенсионен фонд в Канада Марк Мачин, който през февруари подаде оставка заради това, че се е ваксинирал в Дубай въпреки предупреждението на хора от правителството да не го прави. И някои политици от Близкия Изток си поставиха ваксина в Дубай, което породи множество критики. Но някои от тях имат двойно гражданство, а други – връзки с високопоставени представители на емирството.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубайски небостъргач в пламъци

От началото на март в Дубай вече ваксинират и хората над 40 години, които имат разрешително за пребиваване там. А иначе ваксините са достъпни за всички граждани на емирството над 16-годишна възраст, които са само около един милион, тъй като повечето жители на емирството са чужденци. В 3-милионен Дубай ваксинират с три различни препарата – с китайската ваксина на Sinopharm, с германската на Pfizer/BioNTech и с британската на AstraZeneca. Ваксинациите се извършват в 120 имунизационни центрове и клиники. В действителност единственият начин човек да се добере до ваксина по заобиколен път в Дубай е да стане негов жител. Напоследък условията за това бяха значително улеснени – през октомври 2020 властите стартираха кампания за окуражаване на чужденците да работят дистанционно от Дубай за срок от 1 година. „Защо да си стоиш вкъщи, щом можеш да работиш от Дубай?“, гласи един от слоганите на кампанията. А основното изискване е това: всеки, който има месечен доход от минимум 5000 долара (около 4200 евро), може да кандидатства за 12-месечна работна виза в Дубай. Таксата е 240 евро, а разрешителното е за цялото семейство на кандидата. Това от своя страна дава право и на ваксинация в Дубай.

Това може и да изглежда като ваксинационен туризъм, но всъщност с помощта на тази кампания Дубай се опитва да привлече повече хора като жители. По-голямата част от населението на Дубай се състои от чужденци, чиито жилища често са обвързани с работата им там. Много от тях загубиха работните си места заради пандемията и бяха принудени да напуснат емирството. По-рано този месец рейтинговата агенция S&P Global съобщи, че през 2020 година населението на Дубай е намаляло с 8,4%. И все пак хора от туристическия бранш смятат, че съвсем скоро Дубай ще започне да използва успеха си с ваксинациите срещу COVID-19, за да привлече обратно чужденците. Впрочем, ОАЕ искат още през тази година да започнат сами да произвеждат китайската ваксина на Sinopharm.

А дали след като Дубай ваксинира цялото си население, ще започне да имунизира и чужденци? Според Олаф Фей, германски туроператор, работещ в Дубай и Мюнхен, това е напълно възможно. Пред „Франкфуртер Алгемайне цайтунг“ той казва: „Ако властите са мъдри, те ще използват ваксината, за да дадат тласък на туризма“. Източник от туристическия бизнес, работещ тясно с правителството в Дубай, който пожела анонимност, заяви пред Дойче Веле, че не би се учудил на точно такова развитие по-късно през тази година. „При този бавен темп на имунизациите в ЕС, хората вероятно ще искат да се ваксинират в Дубай и аз няма да се изненадам, ако това действително стане възможно.“

Автор: Катрин Шеър

предишна статияЖени задържани в Дубай след гола фотосесия
Следваща статияПринцеса Латифа с призив за своята сестра

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.