Туроператорите: Министър Зарица Динкова не защити бранша за ДДС

Министър Динкова (вдясно) с Павлина Илиева и Георги Рачев
  МТ

Сдруженията на туроператорите са разочаровани от министъра на туризма Зарица Динкова, че не е защитила бранша във връзка с вдигането на ДДС на маржа от 9 на 20% за туроператорите от 1 юли 2024 г., което вече е прието на второ четене в НС. Министерството на туризма не излезе публично с никаква позиция по темата за увеличение на данък в пика на сезона догодина. В бюджетна комисия в парламента единствено председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) Димитрина Горанова успя да се пребори за отсрочка от 6 месеца, за да не бъде въведена мярката още от 1 януари 2024 г.

„Министърът на туризма Зарица Динкова я нямаше в България при това важно гласуване и се скри, когато трябваше да защити бранша пред Асен Василев и депутатите. По това време тя беше на топло в Дубай и обикаляше българските училища там“, коментира пред TravelNews проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и собственик на туроператора „Георграфски свят“. Според него туристическият бизнес в България все още не е възстановен напълно от Ковид пандемията и от войната в Украйна. „Министър Динкова трябваше да бъде тук, на масата на преговори, и да отстоява интереса на бизнеса. Нейната липса показа акт на безхаберие и абдикация“, смята Рачев. Според него туристическите пакети ще бъдат оскъпени с вдигането на ДДС, което ще доведе до отлив от пътувания на българите и до отлив на чужди туристи в България. По този начин държавата няма да събере повече приходи. От друга страна той допълни, че от години браншът се бори със сивия сектор и сега доста фирми отново ще се върнат в него.

Подобна позиция изрази и председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ) Павлина Илиева. „Министерството на туризма трябваше да ни защити с публична позиция, защото то провежда политиката за стимулиране на бизнеса. Ние такова становище не сме виждали“, каза Илиева. Според нея българският туризъм става неравнопоставен спрямо други дестинации в Европа, където има ниско ДДС.

Председателят на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Туризъм“ Венцислав Кръстев смята, че е грешка от страна на министерството да не защити бранша. Той подчерта, че туроператорите е трябвало да получат отсрочка от една година, както стана при ресторантите, защото всички пакети за 2024 г. са готови и вече се продават.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Най-популярните забележителности в света

 Асоциацията на инкаминг агенциите в България (AIA), в която влизат представителите на големите чужди туроператори у нас, също реагира остро на увеличаването на ДДС. Тя изпрати писмо до лидерите на всички политически партии в Народното събрание и до министрите на туризма Зарица Динкова и на финансите Асен Василев. В писмото се казва, че България ще загуби конкурентоспособността си като туристическа дестинация. Ето какво пише в него: „Страната ни е единствената сред туристическите държави в Европа и Северна Африка (всички те конкурентни дестинации), която не е възстановила туристическите потоци до нивата от 2019 г., преди Ковид пандемията. България е най-засегнатата туристическа страна от войната в Украйна, която ще продължава да влияе негативно на бранша в следващите няколко години. Нашата дейност преставлява на практика експорт и е спорно дали изобщо трябва да се облага с пълната ставка на ДДС.

Специфично за входящия (приемащия) туризъм е това, че услугите, включени в туристическите пакети (настаняване, трансфери и т.н.), се договарят още в периода май- септември на предходната година. През текущата година многократно беше официално заявено, че ставката няма да се променя. Така са направени и калкулациите и подадени офертите. Чуждестранните ни партньори не приемат корекции на цените нагоре.

България се обозначава пред външните пазари като страна с непредвидимост и променяща значими параметри в последния момент. Никой чужд партньор не гледа на такива страни като възможни стратегически дестинации. Някои от най-големите туристически фирми в Европа вече изпратиха до Министерския съвет критика заради това решение. Промяна от юни 2024 г. само ще създаде хаос в разчетите с външните партньори. Преките ни конкурентни дестинации работят с по-ниски аналогични ставки на ДДС. Това, че част от тях не са в ЕС, не мотивира клиента да приеме ценова разлика“.

Председателят на организацията Иван Грошев обясни, че за пореден път бизнесът не може да планира, защото промените в последната минута, са позната практика, и един от отговорите на въпроса защо чуждите инвеститори подминават България въпреки рекламираните ниски данъци.

Мирослав Иванов

предишна статияБахрейн и Катар и ОАЕ са хит в круизните пътувания
Следваща статияEmirates пуска луксозни куфари от рециклирани самолетни части

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.