Спецпрокуратурата е повикала Божков да се върне от Дубай над 50 пъти

Над 50 призовки за Васил Божков е изпратила спецпрокуратурата в Дубай. Това каза пред в. „Сега“ говорителят на спецобвинението Христо Кръстев.

Тези призовки са за предявяване на обвинение – Божков има 20 обвинения, по 4 дела, които са му повдигнати, но не са му предявени. Ако Божков получи и една от призовките, той ще бъде редовно призован и това ще отвори възможността делото срещу него да тръгне и задочно, както се случи с процеса „КТБ“, по който бившият банкер Цветан Василев е бил редовно призован в Сърбия.

Властите в Дубай информират прокуратурата, че са получили призовките, но след това няма обратна връзка за връчването им.

Когато някой е редовно призован да му бъде предявено обвинение, но не се яви без уважителна причина, отпада задължението на прокуратурата да му предяви обвинението лично. А това означава, че и процесът срещу него може да се гледа задочно.

От прокуратурата са категорични и че няма как да поискат от съда да наложи „задържане под стража“ на Божков в негово отсъствие. Неотдавна пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев обяви, че прокуратурата умишлено не иска такава мярка, тъй като ако съд се е произнесъл по задържането, това би улеснило екстрадицията на Божков. Екимджиев смята, че прокуратурата няма интерес да се случи връщането на хазартния бизнесмен в България.

Спецпрокуратурата обаче се позовава на НПК, според който делото по първоначалното задържане на обвиняем, се гледа в негово присъствие. Кръстев цитира и решението (link is external) по конституционно дело 12/2021 г. С него е отменен текст от НПК, който регламентираше, че „при обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства или при изразено писмено съгласие на обвиняемия и неговия защитник, обвиняемият може да участва в делото (по искането на прокурора за задържане под стража) и чрез видеоконференция, като в тези случаи самоличността му се удостоверява от началника на затвора или началника на ареста или от определен от тях служител“.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубай представи рядък необработен рубин

„Личното явяване на обвиняемия, чието първоначално задържане по определено обвинение се иска от прокурора, е изключителна гаранция за правото на личната му свобода“, се казва в решението на КС. Затова и прокуратурата е категорична, че няма как да иска задържането под стража на Божков, докато той физически не е в България.

Междувременно, след 2 години забавяне и след като МВР я притисна, образувайки дело по неотложност за изнудване на Божков, Софийската градска прокуратура реши да го разпита като свидетел. Съдебната поръчка с тази молба вече отпътува за Дубай. В събота главният прокурор Иван Гешев коментира: „Най-вероятно ОАЕ няма да отговорят на нашето искане и няма да бъде разпитан и като свидетел“.

По делото за изнудване, което се наблюдава от градската прокуратура, на 17 март бяха задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Прокуратурата обяви обаче, че няма доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения, а МВР е опорочило разследването.

ОЩЕ: Васил Божков: Готов съм да се върна. Не се крия, европейската прокуратура ме намери и разпита

предишна статияРуски туристи почти няма да има, продават имотите си у нас
Следваща статияКриско и Цвети се сдобриха, почиват в Дубай (СНИМКИ)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук