С круиз до Бахамите

Плажът на острова Грейт Стирип Кей на Бахамите
  Снимки: Мирослав Иванов, Бахамите

Качвал съм се на много лодки и туристически корабчета, но никога не бях пътувал с голям круизен лайнер. Винаги съм се притеснявал от вълнението и затова постоянно го отлагах, поне от 10 години. Но липсата на пътувания покрай Ковид пандемията ме принуди да преосмисля решението си и да опитам това дълго отлагано плаване. Още повече, че любопитната информация за все по-големите и модерни туристически кораби, доста ме впечатлява. В Европа се предлагат редица круизи по Средиземно, Северно и Балтийско море. За първия си круиз обаче избрах да се кача от далечна дестинация – от Маями до Бахамските острови. Освен това съвпада с работното ми посещение в тази част на САЩ – Орландо, Флорида. Търсих доста информация и оферти коя компания да избера. Опитвах се сам да резервирам круиза, но цените ако не си американец бяха доста по-високи от обявените, искаха много информация и трябваше да изчаквам потвърждения. Стори ми се сложно и се обърнах към една от най-големите агенции в България, които продават този тип пътувания – Kruizi.bg на туроператора „Премиер турс“. Радостина от фирмата ме впечатли със знания и подробна информация. Истински професионалист! Предложи ми много варианти и цени от Орландо (порт Кейп Канаверал), от Форт Лодърдейл или от Маями. Но понеже вече имах закупен билет за връщане от Орландо в Маями, избрахме да тръгнем от порта на Маями. Опциите бяха с няколко от най-големите круизни компании и кораби.

Спрях се на 3-дневно плаване,

за да не е много дълго и да видя дали ще ми хареса. Исках и да не е много голям кораб с блъсканица на него. Спрях се на Norwegian Sky на круизната компания Norwegian Cruise Line (NCL), като изчетох всичко за тях. В интерес на истината Радостина ме предупреди, че е един от по-старите кораби, напълно обновен и е малък за около 2000 човека. Казах й, че няма значение, защото програмата ми харесва, защото е кратка за три дни и спира на два острова от Бахамите. Точно това и търся!

Резервирах, цената е около 400 евро на човек за all inclusive (алкохолът се заплаща допълнително) за каюта с прозорец, като молбата ми беше да е на по-високо ниво с идеята да не ни клати много. От туристическата агенция се занимаваха с цялата документация и бумащина. Само им изпратих паспортните данни. Всичко върви онлайн по мейл и реално няма никакво ходене по офиси. Сам обаче трябва да си направиш чекиране, което е подобно на това като за самолетни полети. Разликата е, че трябва да си прикачиш снимка. И готово – вече имам планиран първия си круиз. Като му дойде времето, в интерес на истината се вълнувах. Като всяко нещо за първи път!

Отиваме на порта в Маями с инструкция, че трябва да търся терминала на NCL.

С круиз до Бахамите

  

С круиз до Бахамите

 Корабът и терминала

Веднага го познах по паркирания кораб с шарените цветя. Морската гара е впечатляваща и луксозна. Не е като нашите съборетини. Преминаваш паспортна проверка, скенер и чекиране като на летище. Поеха ни Вина и Ефрен, които са от Филипините и ще се грижат за нашия комфорт през цялото пътуване и ако нещо ни е необходимо да се обръщаме към тях. Дават ни ключовете за каютата, които всъщност са като едни хотелски карти, но с бар код и името. Вътре е цялата информация за теб и снимката ти. Багажът не го мъкнеш сам – оставаш го още преди да влезеш в терминала. Всичко става бързо и много организирано. За половин час и вече си на кораба, до който се стига по ръкав, както е по летищата. Поставяш си картата на специални четци и те заснемат за съвпадение. Правят ни инструктаж, който предварително също си видял с изпратени видеа. След това те завеждат до каютата. Радостита се е погрижила да сме на дек 8, т.е. на високо, при 11 нива. Асансьорите и коридорите са като в хотел. Въобще корабът е страхотно ремонтиран и обновен и прилича на 5 звезден комплекс.

С круиз до Бахамите

 Основното фоайе на кораба

Багажът ни чака пред каютата. Влизаме и откриваме хубава стая с прозорец, много симпатична баня с душ кабина, оставено шампанско като коплимент за добре дошли, плодове и уникални ягоди, поляти с шоколад.

С круиз до Бахамите

 

С круиз до Бахамите

 Каютата

Но нямам търпение да разгледам кораба

Круизният лайнер Norwegian Sky е завършен през 1999 г. Напълно е реновиран през 2009 и 2013 г. и днес е супер модерен и пригоден към съвременните изисквания. Събира 2004 пътници и има близо 900 човека екипаж. Ширината му е 32 метра, а дължината 258 метра. На ниво 5 е рецепцията. Има общо 9 заведения. Palace Main Dining Room е ресторант с капацитет от 532 места, Crossings Main Dining Room е с 534 места. Това са двата главни ресторанта. Garden Café е интернационален бюфет със 190 места, Longboard Bar предлага хамбургери, пилешки крилца и други вкусни аламинути – капацитет 61 места, Great Outdoors Café е открит бюфет с 252 места. Разполага и с 4 специализирани ресторанта, на които си заплащате допълнително за удоволствието. Cagney's Steakhouse е стекхаус със 120 места, меню a la carte. Il Adagio е с италианска кухня, Le Bistro с френска кухня и Sushi Bar Plantation. На най-високото ниво на кораба има два басейна на открито, 4 джакузита и детски басейн с джакузи. Поставени са и доста шезлонги за събиране на тен. Корабът предлага доста забавления – игрище за баскетбол/волейбол, фитнес, две зони за игра на голф, спа-център, интернет-кафе, библиотека, казино, търговски център, магазини за бижута и часовници, конфертентни зали, детски център (3-12 г.), тийн център (13-17 г.), зала за видео-игри, театър за шоу програми. На кораба има безплатен Wi Fi за около 75 минути. Ако искате през всички дни да сте онлайн се заплаща около 15 долара на ден. Ние решихме да си починем от нета и социалните мрежи и да се оттадем на удоволствията.

С круиз до Бахамите

 Палубата на върха с басейните

Обиколих всичко на кораба

да го видя и заснема. В интерес на истината тези 2000 човека не се усещат, защото са пръснати навсякъде. Обядвахме на последната палуба на открито със страхотна гледка към Маями. Към 17 ч. потеглихме и въобще не усещах, че се движим. Започнахме да напускаме Маями и бавно Мексиканския залив. В един момент вече всичко беше само вода и не се виждаше почва. Наблюдавахме красивия залез в открито море (океан). Цяла нощ щяхме да сме по вода, преди да акостираме на сутринта на първия остров на Бахамите. Решихме преди вечеря да отидем на фитнес, където имаше доста спортуващи американци. Залата беше огромна и снабдена с всички необходими уреди и много на брой пътеки и колела. Вечеряхме в ресторант Palace, който определено ни впечатли с менюто и обслужването. Главният мениджър на кораба Жан – Мишел Делин поздравяваше всички гости. Мина и покрай нас. Оказа се французин и се заговорихме за любимата ни Франция. Изненада се, че сме от България и се впечатли, защото нямало много европейци на това пътуване. Каза ни, че във Франция се внасят много охлюви от нашата страна, както и най-добрият гъши дроб. След това поздравяваше всички и директорът на департамента по „Храни и Напитки“ Кристиян Опрея, който мина и през нас. Той беше румънец и ни се зарадва. Заговорихме се за Букурещ, от където е и че обичаме града им и тяхното „Терме“ с минерална вода. Той самият живеел близо до спа центъра. След вечеря отидохме на шоу програма в театъра, а по-късно пиехме страхотни коктейли на бара на покрива, който преминава в късните часове в дискотека. Лягаме и наистина не се усеща плаването. Оцелихме спокойн океан, без вълни и спиш както се казва „като къпан“. Като за мен, за първи път – на късмет!

С круиз до Бахамите

 Добре дошли на остров Грейт Стиръп Кей

На сутринта към 8 часа акостираме на първата спирка – островът

Грейт Стиръп Кей (Great Stirrup Cay) на Бахамите,

където ще сме цял ден до 17 ч. На него има още един кораб на NCL. Закусваме отново в ресторант Palace, защото много ни хареса. Разбира се много обичаните от мен яйца “Бенедикт“, тъй като американците ги приготвят невероятно. Кафето не става, защото трудно правят „Еспресо“ в щатите, дори и на кораба. Обличаме банските и взимаме само кърпи за плажа, защото предупреждават, че няма. Слизаме към 10 часа на острова с лодка. Проверката става на самия кораб само с картата и заснемане, но трябва да си носите и паспорта за всеки случай. Островът Грейт Стиръп Кей е малък с площ 268 акра, около 1000 декара. Може да се обиколи бързо. Той е собственост на круизната компания NCL, която го е закупила от нефтената фирма Belcher през 1977 г. Днес е превърнат в частен остров за пътниците на нейните круизи. На него има уникални плажове с осигурени шезлонги, ресторанти с храна към all inclusive пакета на кораба, барове, zip line. Може да се възползвате от каране на кану, гмуркане, шнорхелинг или от екскурзии до други острови, включително и на известния с плуване с прасета – Big Major Cay. Но може и цял ден да релаксирате на плажа, на който има над 5000 шезлонга и не се заплащат. Ние избрахме да сме просто на него и да се наслаждаваме на прекрасния пясък под палмите, чистата вода и коктейлите. Круизната компания предлага да си наемете и вили зад плажа с гледка към океана, където може да си почивате по-луксозно. С една стая излиза около 100 долара, но има и за цели семейства и компании с 2 и 3 стаи. Попаднахме на голяма жега и американците са добре намазани с предпазни масла и цял ден са във водата. И ние много не излизахме! За обяд спретнаха страхотно барбекю на плажа с вкусна морска храна. Следобяд започна купонът на Bacardi Bar с DJ, шоу програма и танци.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Как емирът на Дубай хакна телефона на бившата си съпруга

Към 16 ч. се отправихме към кораба. Трябва да се внимава да не се качите на лодка за другия лайнер. Но няма голяма опасност. На качване все пак те снимат и сканират картата ти. Понеже сме по бански и решаваме да се качим директно на басейна. Там тече голям купон с група, която пее на живо. Всички са в басейна – пеят и танцуват. Замръкваме там. След това на вечеря сме във вече любимия ни ресторант Palace въпреки, че ни подканват да пробваме и другите. Отиваме отново на шоу програма и нощен бар. Който иска може да си пробва късмета и в казиното, но ние не сме играчи. Вълни отново няма и заспиваме спокойно!

С круиз до Бахамите

 Столицата Насау

На следващия ден около 8 часа

пристигаме в Насау – столицата на Бахамите

и най-големият град. Намира се на остров Ню Провидънс и е с население от около 250 000 души, което е около 70% от общото население на държавата, която в милатото е била част от Великобритания. Съвременният растеж на Насау започва през късния 18 в., когато в резултат на Американската война за независимост много американци и освободени африканци пристигат на територията на днешните Бахами. Много от тях се заселват в Насау и стават преобладаващото мнозинство сред местното население. С разрастването на броя на населението, започва изграждането на много нови къщи и скоро се стига до масово строителство. Днес Насау е известна туристическа дестинация със своите бели плажове, бистра морска вода, ледени коктейли и пури. Градът предлага невероятно красиви гледки, скъпи и евтини хотели, луксозни ресторанти и всякакви атракции за своите туристи. Насау се смята за най-желаната туристическа дестинация в региона от 60-те години на миналия век. Дотогава водеща е била Куба със своята столица Хавана, но започналата през тези години революция бързо отказва желаещите да я посетят и отклонява вниманието към Бахамската столица.

С круиз до Бахамите

 Още от Насау

Насау буквално може да се разгледа за един ден. От круиза предлагат организирани екскурзии и отделно каране на кану, гмуркане, шнорхелинг или посещения на други острови. Ние след закуска се втурваме из града, на който са акостирали ощо 6 круизни кораба и си има доста навалица. Разхождаме се из Стария град, който е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се потопяме в очарователната атмосфера на красивите стари сгради, хармонизиращи си с новите прекрасни карибски сдания. Посещаваме Сената, Върховния съд, Националната галерия на изкуствата, прелестната Катедрала, Историческия музей, Крепостта, преминаваме по търговската улица „Тринити Плейс“, на която можете да се отдадеш на сладки шопинг забавления, сувенири и прекрасни кулинарни изкушения. Има малки и симпатични кафенета, ресторанти, пура барове, ром барове.

Разглеждаме и няколко плажа

Western Esplande Beach, Cable Beach и най-известният за туристите – Cabbage Beach. Разбира се отсядаме на него с прекрасен бял пясък и чиста прозрачна вода, но определено не е евтино – два шезлонга и чадър са 60 долара. Коктейлите са по 15 долара, а бирата по 10 долара. Местните са надули цените и с това се издържат. Туризмът им е основното препитание. Наблизо е разположен известният хотел Atlantis, в който се разходихме и наснимахме.

С круиз до Бахамите

 Хотел Atlantis

Той е първият Atlantis, който е отворен през далечната 1968 година. По-късно негово копие е направено в Дубай през 2008 г. В забележителното лоби в кулата на Atlantis – Royal Towers ви очаква големият морски аквариум Dig and Ruins Lagoon. Хотелът е част от комплекс Atlantis Paradise Island и предлага колоритни стаи, като всяка е с френски балкон с гледка към пристанището, океана или градините. Към него има Аквапарк Aquaventure с многобройни водни пързалки, 11 басейна и стена за катерене. Гостите на Atlantis Royal Towers могат да плуват с делфини в делфинариума Dolphin Cay или да посетят комедийните спектакли в клуб Jokers Wild. Atlantis Paradise Resort разполага общо с 21 ресторанта и 19 бара, сред които е и ресторант Nobu, сервиращ изискани японски ястия. Фитнес центърът с площ от 930 квадратни метра организира занимания по йога и групови кардио тренировки. В комплекса има 6 тенис корта, яхтено пристанище и голф игрище. Разбира се разполага с уникални собствени плажове. Ако искате да ги посетите, без да сте гости на хотела – цената е 190 долара на човек с включен шезлонг и чадър.

След цял ден бродене и плаж в Насау, се връщаме на кораба. Правим си резервация за вечеря във френския ресторант Le Bistro. Но преди това сме поканени на коктейл, организиран от капитана на кораба Виктор, който се оказва хърватин.

С круиз до Бахамите

 Капитан Виктор и авторът

Запознаваме се и започва сладка балканска приказва, защото се оказва, че заместникът му е румънец. Капитанът подчерта, че корабът Norwegian Sky също бил ръководен и от българин, но сега бил на друг круиз. Коктейлът е в хубав лаундж с директен излаз на долна палуба към носа на кораба. Излизаме и се наслаждаваме на водната шир и красивия залез.

С круиз до Бахамите

 Обратно към Маями

Капитанът ми казва, че сме късметлии, като за първия ни круиз, защото и през трите дни сме оцелили спокоен океан, въпреки започналия сезон на ураганите в Карибите. След това отиваме на вечеря във френския ресторант, където се наслаждаваме на любимите ми охлюви по „Бургундски“, но ги сервират без черупка, защото е облекчение за американците. Пием уникално розе и ядем невероятно приготвен стек тартар. Преминаваме към традиционната шоу програма в театъра и се качваме на нощния бар. Лягаме си с мисълта, че на следващия ден тази приказка приключва. Багажът ни вече е приготвен и оставен пред вратите, за да бъде свален.

Събуждайки се чуваме по уредбата в коридорите, че сме пристигнали в Маями. Направо не ни се става и напуска кораба. Вече разбрах, че мога и по-дълго да плавам за 7 дни. Три дни наистина е малко и изтичат на един дъх. Напускаме каютата с надеждата, че ще се върнем. Отиваме на закуска за последно в ресторант Palace към 8.30 часа. Повечето пасажери вече са слезли от кораба. Останали сме само няколко човека, които не бързаме за никъде. Филипинката Вина ни изпраща за довиждане и ни прегръща много топло. Казва, че иска да дойде и разгледа България при следващото си посещение в Европа. Слизаме от Norwegian Sky, преминаваме проверката само със сканиране на лицето и картата, взимаме багажа и за 10 минути вече сме на порта в Маями. Там, от където тръгват едни от най-хубавите круизи в света. Изключителна и невиждана организация! Определено ни запалиха за следващо пътуване, но ще е поне за седмица!

Мирослав Иванов, Маями – Бахамите – Маями

предишна статияОАЕ затваря посолството си в България
Следваща статияНай-подходящите дестинации в света за пътуващите с ограничен бюджет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.