Руските олигарси спасяват частните си самолети и яхти в Малдивите и Дубай

Много западни страни наложиха сурови икономически санкции на Русия заради нахлуването на страната в Украйна. Още с оповестяване на новините за санкциите, множество руски олигарси се опитаха да избягат от наложените срещу тях мерки.

Сред наложените санкции са САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз. Те са насочени срещу руски банки, авиокомпании, руския президент Владимир Путин и много от хората от най-близкото му обкръжение. Финансовите санкции, насочени срещу олигарсите, костваха руския елит над 80 милиарда долара към миналата седмица, пише Business Insider.

Италия иззе яхти и вили на стойност 156 милиона долара, принадлежащи на руски олигарси по данни, съобщение от AP. Дни по-рано Франция заяви, че е задържала яхта на стойност 120 милиона долара, собственост на близък до Путин.

Но някои руски милиардери са намерили убежище на места, които не са наложили санкции. В Дубай, например, в момента има "невероятно търсене" от руснаците на луксозни апартаменти.

Яхта, собственост на олигарха Андрей Скоч и държавен служител в Русия, който беше санкциониран от САЩ е забелязана край Дубай. Самолет, който принадлежи на друг милиардер Аркадий Ротенберг, вече се намира също в Дубай, съобщава Money.bg.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Tripadvisor: Дубай е най-популярната туристическа дестинация в света за 2022 г.

Плавателно съдове и самолети, принадлежащи на други олигарси, и са обект на санкции, също са на път към Дубай. На 1 март три яхти, принадлежащи на руски милиардери, са забелязани във водите на ОАЕ съобщи Forbes.

OAE вepoятнo щe пpивлeчe oщe caнĸциoниpaни oлигapcи и зapaди oтнocитeлнo нeyтpaлнaтa cи пoзиция пo oтнoшeниe нa вoйнaтa Pycия- Уĸpaйнa.

Πo вpeмe нa пъpвoтo глacyвaнe в Cъвeтa зa cигypнocт нa OOH cpeщy инвaзиятa нa 25 фeвpyapи, OAE ce въздъpжaxa.

"Да имаш руски паспорт или руски пари сега е много опасно – никой не иска да те приеме, освен места като Дубай", заявява анонимен руски бизнесмен пред New York Times. 

Руските олигарси и милиардери се "приютяват" и на места като Малдивите. Най-малко пет яхти, собственост на руски милиардери, са били там миналата седмица, според данни, цитирани от Ройтерс. 

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че четирите най-големи яхти на Малдивите са собственост на руснаци.

предишна статияДубай с нов музей на бъдещето, призван да решава световни проблеми
Следваща статияСлънчев бряг е втората най-евтина лятна дестинация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук