Руски туристи почти няма да има, продават имотите си у нас

  Dariknews

Около 50 000 руски граждани се очаква да дойдат в България тази година с полети през Истанбул, Дубай и Белград, част от тях с имоти в България, прогнозира пред БТА доц. д-р инж. Румен Драганов, дългогодишен експерт в сферата на туризма и преподавател. Това обаче е минимумът, който те са постигнали през пандемичната 2020 г. – за сравнение в предходни години са били 550 000, в годините на социализма надхвърляха милион, посочи Драганов.

Макар да не разполага с точни данни, той предположи, че тези имоти в България са повече от 200 000 – не само по морето, а и във вътрешността на страната, като някои от тях са притежание и на семейства в смесени бракове.

"За някои руснаци е много добре, че имат имоти тук точно в тази ситуация, защото България е сигурна дестинация. Има и такива, които не са съгласни със случващото се в Русия и искат да се дистанцират", коментира той.

Загубен ли е руският пазар на туристи у нас? В този момент – да, категоричен е Драганов, който е директор на Института за анализи и оценки в туризма. Според него обаче пазарът със сигурност ще се възстанови, когато международната обстановка го позволи.

"Има руски граждани, които продават жилищата си, но причините са основно икономически, в никакъв случай не се базират на отношението на българите към руснаците, напротив, чувстват се много по-стабилно тук и имат много по-голямо желание да почиват тук, вместо да ходят например в Турция", показват наблюденията на Христо Николов, председател на Управителния съвет на Сдружение "С Русия за вяра, единение и култура – Несебър", в което членуват над 550 души, повече от половината от които са руснаци. Сдружението съществува от 2016 г., като първоначалната му идея е била приобщаване на руската диаспора у нас чрез различни културни чествания.

Санкциите на ЕС обаче категорично им влияят негативно. Заради забраната за полети, руснаците с имоти у нас пътуват през Турция, което много оскъпява посещенията им. Христо Николов дава и конкретен пример: "От Санкт Петербург полет през Сочи и през Турция е коствал на пътуващ 1500 евро, това е огромна сума".

Половината руски имоти в Поморие са продадени 

Известният като "Малката Русия" квартал в Поморие пустее, а тенденцията е за продажба на наличните апартаменти в него. "В момента руска реч не се чува в града", каза за БТА кметът на Поморие Иван Алексиев.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Екватор обяви програма за световното ЕКСПО и Нова година в Дубай

По думите му отливът е започнал още преди две години с настъпването на пандемията и ограничаването на пътуванията. "Все по-малко руски граждани започнаха да идват, инфлацията и сриването на руската рубла също им повлия и започна този процес на продажба на апартаменти, който вече тече две, даже трета година. Основно руските граждани, които имат собственост, идват през лятото. Миналото лято и по-миналото нямаше толкова много руснаци, а заради войната в Украйна масово се продават жилища, които са тяхна собственост", посочи той.

В момента изключително малък брой руснаци са в Поморие, а като собственост в последните две-три години поне половината жилища са продадени, каза още кметът.

Наблюденията му показват, че войната в Украйна не ги е накарала да дойдат у нас и в момента по-скоро си стоят в Русия. "Зимата при нас бяха основно по-възрастни хора, пенсионери, на които климатът им понася и техните близки им помагат, но явно са се прибрали, в момента не ги виждам в града", каза Алексиев.

Продават се имоти, но не на безценица

Има ли пазар в момента за имотите "втори дом"? И да, и не. Не липсват руснаци, желаещи да продадат собствеността си у нас, но на практика това сега е невъзможно. Такива имоти в България са притежание най-вече на средностатистическия руснак, който често е изтеглил и кредит за покупката, и са придобити срещу немалки суми, каза за БТА Гинка Тодорова, управител на Агенция за недвижими имоти "Ем Джи Естейт" (MG Estate) с офиси в Бургас и в Приморско. Обезценяването на руската рубла принуждава част от собствениците да се разделят с недвижимостите. Друг удар идва с коронакризата, а войната в Украйна окончателно изправя много от тях пред ситуация без избор.

Пътуването им до България е трудно и скъпо, за някои е проблем да обслужват кредитите си, които са в евро, има разходи за поддръжка на имот, който в крайна сметка не могат да ползват, изброява Тодорова. Така решението за продажба идва естествено, но санкциите срещу Русия и конкретно тези, свързани с разплащанията, на практика замразяват тези сделки.

По думите й въпреки цялостната ситуация не може да се очаква тези имоти да бъдат купени на безценица и се предлагат на цени, адекватни на пазара в момента.

предишна статияДубай и Рас Ал Хайма са чудесна ваканция за майските празници
Следваща статияСпецпрокуратурата е повикала Божков да се върне от Дубай над 50 пъти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.