Ревността помага на Ружа Игнатова да избяга на ФБР - засега (ВИДЕО)

На 01.07.2022 г. ФБР включва Ружа Игнатова в списъка на десетте най-издирвани бегълци в света. ФБР предлага награда от 100 000 долара за информация, водеща до залавянето ѝ. Името ѝ е поставено под №2 в списъка.

В „Студио Actualno“ ни гостува журналистът Николай Стоянов от в. „Капитал“, автор на книгата „ОneCoin: Жената, която измами света“

От къде започва Ружа и как се запознахте?

Сравнително рано се натъкнах на историята. Журналистически късмет. OneCoin стартира 2014, аз попаднах на нея 2015, преди още да говорим за всичките милиарди. Тогава не изглеждаше нещо толкова грандиозно.

Разбрахме, че Ружа Игнатова е купила една знакова сграда в София – ресторант Крим за солидна сума около 4,2 милиона евро. Не открихме никакви следи от банков заем или обезпечение. Докато разплитахме историята тя закупи още една сграда за 5 милиона евро и вече стана интересно.

Разгледах сайта на OneCoin, обещанията, бонусната схема. Преди това също съм разследвал пирамиди, макар и доста по- малки и локални, но за мен беше доста очевидно какво представлява това. Поискахме интервю.

Планирана измама ли е ONEcoin или други фактори определят провала? В България имаме знанието как се правят пирамиди.

Че ONEcoin е стартирана като измама за мен е безспорно. Но не е планирано да се развие толкова бързо. Има месеци, в които десетки милиони вилизат в пирамидата.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Най-много българи са в Египет и Турция за празниците

На нейният 36-и рожден ден пее самия Том Джоунс. Това как тълкувате?

Според мен това е синдромът на руския олигарх. Когато се видят в пари и то повече отколкото могат да изхарчат, започват да си угаждат на всяка прищявка. Колегите от BBC (Би Би Си) оценяват това парти на около милион паунда.

Къде е сега? Какво знаем?

Последно се качва на самолет за Атина. Това са последните официални следи. От там нататък по свидетелски данни на брат й, който е арестуван в САЩ, признал се е за виновен, съдейства на тяхното разследване и ако някой ден я арестуват, той трябва да свидетелства срещу сестра си.

Тя е тръгнала с бодигард, който се е върнал и казва, че на летището я посрещат рускоговорящи хора, с които тя продължава. Това са неговите думи, на брат ѝ. Това е последна официална информация.

Тук там се появяват слухове, че е виждана, но нищо сигурно.

Следвайки пътя на парите – сметки, имоти, връзки в миналото, може да се подозира, че е в Дубай.

Жива ли е изобщо Ружа? Какви са хипотезите? Как ревността на Ружа всъщност я спасява от арест? Вижте във ВИДЕОТО:

предишна статияБившият шеф на „Кинтекс“ с нов удар по Нинова: Източиха 800 000 лв., пращат ги към Дубай
Следваща статияEmirates ще подобри услугите и обслужването в самолетите си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук