Пет арабски приказки, превърнати в реалност: Бурж Халифа, гордостта на Дубай

Най-високата сграда в света е сред чудесата на модерния град

Кристиан ИВАНОВ
Дубай. „Ние не чакаме нашите мечти да се сбъднат. Просто ги превръщаме в реалност.“
С тези думи емирът на Дубай Шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум описва философията, благодарение на която в пустинята е изградена една най-желаните туристически дестинации в света.
Разходката сред чудесата на модерния Дубай няма как да не премине през небостъргача Бурж Халифа – най-високата сграда в света, а посещението е включено в инфотур на туроператора Premio Travel. Кулата се издига на 828 метра, като е е три пъти по-голяма от Айфеловата кула и два пъти по-висока от Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.

Наблюдателната площадка, която е отворена за посетители, е разположена на 555 метра над земята. Оттам са направени милиони снимки и видеа. Внушителните числа за мащабите и рекордите на Бурж Халифа са публикувани многократно и навсякъде по света. Но истината, е че всичко това не дава дори минимална представа за водовъртежа от емоции, които те заливат, когато си там, горе. Дизайнът на Бурж Халифа е вдъхновен от заоблената изпъкналост на трилистното пустинно цвета хименокалис. Гигантската конструкция е облицована с 24 348 отделни блока, в нея работят 57 асансьора. Ето и още няколко факта за най-високата сграда в света, които разкриват малка част от нейната магия.
В Бурж Халифа се намира най-високо разположеният ресторант в света – на 122-ия етаж. Хотел „Армани“, проектиран от прочутата италианска модна компания, предлага 160 специално обзаведени стаи и апартаменти. Отделно от това, Кулата разполага с още 900 апартамента и 37 етажа с офиси.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  „България Еър“ пуска 3 ексклузивни полета до Дубай

Пет арабски приказки, превърнати в реалност: Бурж Халифа, гордостта на Дубай

Наблизо се намират прочутите Дубайски танцуващи фонтани. Всяка вечер под звуците на красива музика и светлинно шоу, водните струи са изстрелвани до 150 метра височина. Това е един наистина фамозен спектакъл, който събира многобройна публика. Танцуващите фонтани, разположени в изкуствено езеро, изхвърлят 83 000 литра вода всяка секунда под блясъка на 6 600 осветителни тела и 25 цветни прожектора.

Пет арабски приказки, превърнати в реалност: Бурж Халифа, гордостта на Дубай

Краят на представлението всъщност дава ново начало. Навън започва да пулсира нощният живот на Дубай със своите многобройни изкушения. Часовете на нощта отлитат бързо.
А още с ранните мигове на зората чудесата на емирството се събуждат за да посрещнат новия ден.

предишна статияПет арабски приказки, превърнати в реалност: Улицата на златото в Дубай (снимки)
Следваща статияПолетите от София до Дубай са отменени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.