Оман залага на богати туристи

Само богатите туристи са добре дошли в султанатство Оман. Сегашните петролни крале пазят ревниво традициите си и не отварят лесно вратата си за външни гости. Освен за тези, които носят много пари. Туризмът е все още неразработено богатство. Страната разполага с всичко, за да го превърне в печеливша индустрия – 1700 км плажна ивица, прелестни дюни, вечно лято и чиста природа. Морето гъмжи от риба. В него плуват делфини и големи костенурки, които са под закрилата на закона. Ловът и риболовът са забранени. Специално разрешение получават само свръхбогатите.

Страната, която благодарение на черното злато се превърна в заможна и лъскава, не разчита на туризма. Причината е, че иска да запази своята самобитност от чужди влияния. Не без гордост хората тук казват: „Чужденци идват и си отиват, без това да ни променя. Вижте нашите съседи – Дубай, Абу Даби, Кувейт, Бахрейн. Градовете им са пълни с високи модерни постройки, хората се обличат както им падне – та това може да се види навсякъде по света. Тези хора просто са изгубили своята индентичност“. „В Дубай навсякъде се разхождат жени в бикини. Не бих искал да виждам това тук“, аргументира се местен жител.

Навярно чак когато петролните кладенци се изчерпят, Оман ще се опита да привлече посетители с безкрайните си плажове с палми, прекрасни курорти, архитектура и история. В Оман се намира и вторият по големина Гранд Каньон след този в САЩ.

Оман залага на богати туристи

Гранд Каньон в Оман

Част от екзотиката на страната са големите палмови и кокосови плантации, древните крепости, старите къщи с гравирани врати и криволичещите улици. В градовете няма небостъргачи, за разлика от Дубай, Катар и ОАЕ. Всички нови сгради се съчетават с обстановката, с традиционния стил в архитектурата.

Пищната зеленина, елегантните бели къщи и луксозните коли правят впечатление още по пътя от летището към столицата Мускат. Улиците, хотелите, магазините в града блестят от чистота. Който цапа, плаща солено. Затвор чака всеки, качил се зад волана дори след глътка алкохол. Суровите закони на страната са превърнали кражбите в почти теоретично понятие.

Архитектурата на Оман отразява историята на страната като стратегически бастион на Персийския залив. В столицата още стърчат над 400-годишните крепости Мирани и Джалали.

Останали са от португалците, владели крайбрежието от 1507 до 1650 г. Много интересен е султанският дворец. Пищната сграда тъне в зеленина, а нощем е осветена със стотици лампи.

Когато човек пътува из страната, пред погледа му се редуват главно червените пясъци на пустинята и скалистите планини. В Оман обаче има десетки паркове и оазиси, за които се полагат изключителни грижи, включително и капково напояване. Озеленени и осветени са улиците, дори пътищата, които са повече от 100 км и свързват отделните части на Мускат. В парковете има много красиви статуи, модерни инсталации или скулптури. Любопитни за туриста са типичните източни пазари – сукове. Аромати на екзотични подправки, примесени с уханието на плодове, омайват чужденеца. Суковете изобилстват от ръчно направени сувенири – мелнички за кафе, кадилници за тамян, пръскалки за благоухания, килими, ками. Златарските магазини също са впечатляващи.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Част от задържаните в Дубай голи жени са рускини

Оман залага на богати туристи

Малцина са туристите, които се радват на безкрайните плажове и чистата природа в страната

Оман е втората по големина държава на Арабския полуостров, в която английският е почти официален. Султанатството се включва късно в петролната игра в сравнение със своите съседи от Персийския залив. Експлоатирането му започва едва през 1967 г. До 1970 г. страната е държана в изолация от султан Саид бин Таймур, баща на управлявалия доскоро владетел Куабус бин Саид. Таймур презира западната цивилизация. По негово време страната има едва 10 км павирани пътища, 3 светски училища и 2 болници, често оставяни без електричество. Неграмотността и детската смъртност са нещо нормално. Султанът спира развитието на търговията и туризма и дори забранява използването на велосипеди и слънчеви очила. През 1970 г., след 6-годишен домашен арест в двореца, султан Куабус осъществява почти безкръвен преврат с помощта на британската армия. Баща му умира две години по-късно като изгнаник в Лондон.

Синът превръща страната в модел за развитие на Третия свят.

Само за две десетилетия тя постига неща, за които на други държави са нужни 200 години. Това я прави уникална за региона, а и в целия свят, пише сп. „Нешънъл Джиографик“. За разлика от другите нефтени държави Оман не инвестира парите от петрола в небостъргачи, а в инфраструктура, образование, култура и здравеопазване.

Древните обичаи непрестанно надничат изпод лъскавата повърхност. Бизнесмените се возят в последен модел „Мерцедес-Бенц“ и правят сделки по телефона в колата си, но вечер сядат на пода със семейството си и ядат с пръсти ориз и месо, като всеки бедуин в пустинята. Същевременно превключват с дистанционното управление от Си Ен Ен на Би Би Си. С новите си коли оманите участват и в популярното надбягване с камили. Настъпили газта на последен модел джипове, те карат сред пясъците редом с препускащите животни, окуражавайки ги с крясъци. Но освен атракция надбягванията са и бизнес. Залаганията са забранени, но пък най-бързите камили са доста скъпи.

Оман залага на богати туристи

Надбягванията с камили са любимо развлечение

Господарите на черното злато живеят като крале. Когато местният лукс им омръзне, те прескачат до Париж, Ню Йорк или Рим. Купуват си дрехи от най-шикарните бутици в света, но ги обличат само вкъщи. Навън носят задължителната национална носия – памучна дълга роба – дишдаша.

Само един хотел посреща гостите на Оман до 1971 г. Сега хотелите са стотици и повечето с 5-звезден стандарт. Един от най-престижните е „Ал Бустан Палас“. Намира се далеч от центъра на Мускат, почти в планината. Отвън прилича на крепост, а вътре е като пещерата на Аладин. Тук петролните шейхове обсъждат делата си. Най-подходящи за посещение на султанатството са месеците от октомври до април. Тогава температурите са от 25 до 30 градуса през деня и 17–19 градуса нощем.

предишна статияКакво трябва да знаете при пътуване в Дубай?
Следваща статияКатар еъруейз пускат 4 полета седмично между София и Доха от юли

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.