Нова българска космическа храна показаха на изложението "Дубай Експо"

„България е една от трите държави в света, които произвеждат космическа храна. Страната ни е с над 60-годишна история в производството на продукти за астронавти. Сега се готвим да пуснем нов продукт, нова технология за подобряване на вкуса и качеството на храната за космически полети“, разказа д-р Божидар Захариев, лектор на бизнес конференцията ‘’България в Космоса: Полет на иновациите’’, която се проведе в рамките на „Експо 2020 Дубай“.

Космически храни, произведени у нас, бяха представени на специален щанд в българския павилион на „Експо 2020“ по време на Седмицата на Космоса.

Д-р Божидар Захариев, който посрещна някои от гостите на България на световното изложение, е известен още като д-р Бо. Той живее в Дубай и се занимава с класифицирани военно-медицински изследвания, свързани с чревния микробиом, както и хелаторни терапии. Неговият екип разработва пробиотици и ‘’микро храни’’- биостимуланти със зеолити, катехини, адаптогени. Тези продукти са част от космическото меню на НАСА.

На бизнес конференцията ‘’България в Космоса: Полет на иновациите’’ в Дубай бяха разисквани космическите постижения в сферата на безопасното летене. Лектори от Българската академия на науките разказаха за иновативни технологии, използвани за създаване на висококачествени хранителни продукти, подходящи за консумация в Космоса.

Ендуро Сат представи съвременни методи за логистика на спътникови системи и съхранение на данни.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубай с нов музей на бъдещето, призван да решава световни проблеми

Особен интерес предизвикаха пробиотичните храни, предназначени за астронавти, които бяха отразени в специален репортаж от Еxpo live feed. Репортер на домакините от „Дубай Експо“ гостува на българския павилион, вкуси „космически“ бял шоколад и сподели със зрителите колко е вкусен.

При обработката продуктите губят около 7-8 пъти от теглото си, но ценните съставки се запазват, разказаха експертите. Технологията позволява дълъг срок на съхранение и лесно транспортиране, тъй като космическите продукти са изсушени или лиофилизирани (процес на дехидратиране чрез дълбоко замразяване под високо налягане и след това вакуумно отстраняване на водата).

Темата на седмицата привлече вниманието на разнородна публика в българския павилион. Конференцията беше посетена от бизнес делегации от Дубай, представители на елитни индийски концерни, учени от университета в Абу Даби и от европейската, канадската и ОАЕ космически агенции.

В различни панели в рамките на форума участваха експерти по климатичните промени и представители на бизнес организации от Филипините, Русия, Обединени Арабски Емирства, Канада, Германия и Оман.

„Дубай Експо 2020“ продължава до края на март 2022 г., а на българския павилион предстоят още много интересни събития. В рамките на програмата ще гостуват световноизвестни български изпълнители, експерти от различни области, представители на бизнеса.

предишна статияАмериканска компания посочи Таормина в Италия за дестинация на 2022 г.
Следваща статияТурция притисна големите магазини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.