Нова българска космическа храна показаха на изложението "Дубай Експо"

„България е една от трите държави в света, които произвеждат космическа храна. Страната ни е с над 60-годишна история в производството на продукти за астронавти. Сега се готвим да пуснем нов продукт, нова технология за подобряване на вкуса и качеството на храната за космически полети“, разказа д-р Божидар Захариев, лектор на бизнес конференцията ‘’България в Космоса: Полет на иновациите’’, която се проведе в рамките на „Експо 2020 Дубай“.

Космически храни, произведени у нас, бяха представени на специален щанд в българския павилион на „Експо 2020“ по време на Седмицата на Космоса.

Д-р Божидар Захариев, който посрещна някои от гостите на България на световното изложение, е известен още като д-р Бо. Той живее в Дубай и се занимава с класифицирани военно-медицински изследвания, свързани с чревния микробиом, както и хелаторни терапии. Неговият екип разработва пробиотици и ‘’микро храни’’- биостимуланти със зеолити, катехини, адаптогени. Тези продукти са част от космическото меню на НАСА.

На бизнес конференцията ‘’България в Космоса: Полет на иновациите’’ в Дубай бяха разисквани космическите постижения в сферата на безопасното летене. Лектори от Българската академия на науките разказаха за иновативни технологии, използвани за създаване на висококачествени хранителни продукти, подходящи за консумация в Космоса.

Ендуро Сат представи съвременни методи за логистика на спътникови системи и съхранение на данни.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Ивет Горанова спечели медал от Световното в Дубай

Особен интерес предизвикаха пробиотичните храни, предназначени за астронавти, които бяха отразени в специален репортаж от Еxpo live feed. Репортер на домакините от „Дубай Експо“ гостува на българския павилион, вкуси „космически“ бял шоколад и сподели със зрителите колко е вкусен.

При обработката продуктите губят около 7-8 пъти от теглото си, но ценните съставки се запазват, разказаха експертите. Технологията позволява дълъг срок на съхранение и лесно транспортиране, тъй като космическите продукти са изсушени или лиофилизирани (процес на дехидратиране чрез дълбоко замразяване под високо налягане и след това вакуумно отстраняване на водата).

Темата на седмицата привлече вниманието на разнородна публика в българския павилион. Конференцията беше посетена от бизнес делегации от Дубай, представители на елитни индийски концерни, учени от университета в Абу Даби и от европейската, канадската и ОАЕ космически агенции.

В различни панели в рамките на форума участваха експерти по климатичните промени и представители на бизнес организации от Филипините, Русия, Обединени Арабски Емирства, Канада, Германия и Оман.

„Дубай Експо 2020“ продължава до края на март 2022 г., а на българския павилион предстоят още много интересни събития. В рамките на програмата ще гостуват световноизвестни български изпълнители, експерти от различни области, представители на бизнеса.

предишна статияАмериканска компания посочи Таормина в Италия за дестинация на 2022 г.
Следваща статияТурция притисна големите магазини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук