Най-големият изкуствен риф в света ще бъде създаден в Дубай

В град, известен със "супер" проектите си, не е изненадващо, че някой в Дубай планира да създаде още един от "най-големите в света". Но за разлика от най-високия небостъргач или най-дълбокия басейн, най-новият предложен проект не е просто архитектурно постижение, а и победа за опазването на океаните.

Dubai Reefs се обявява за най-големия проект за възстановяване на океана в света.  Ако бъде построен, той ще се състои от 199 квадратни километра изкуствен риф, който ще създаде дом за повече от един милиард корали и 100 милиона мангрови дървета.

 

 

Плановете за проекта бяха обявени преди броени дни от базираната в Дубай компания URB, разработваща устойчиви градове, чиито предишни проекти включват закрита велосипедна супермагистрала в Дубай и устойчиви градове в Египет и Южна Африка.

"Здравето на нашите градове е неразривно свързано със здравето на нашите океани", заяви главният изпълнителен директор на URB Бахараш Багерян пред CNN. "Нуждаем се от предприемачески дух при планирането на крайбрежните градове."

Най-големият изкуствен риф в света ще бъде създаден в Дубай

Снимка: URB

Наред с изкуствените рифове URB е проектирала плаващи жилища, хотели, търговски обекти и различни екокъщи, които според нея ще превърнат мястото в туристическа дестинация. В центъра на проекта ще бъде морски институт, посветен на океанските изследвания и опазването на крайбрежната среда на Дубай. Той ще предлага и образователни програми за опазване на морската среда.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Десет плажа по света с най-топлата вода

URB твърди, че обектът ще се захранва със 100 % възобновяема енергия, а фермите за водорасли и стриди ще произвеждат храна. 

Ако строителството продължи, предприемачът очаква да завърши проекта до 2040 г., но отбелязва, че ще се сблъска с предизвикателства, свързани с гарантирането на това, че инициативата може да бъде финансирана изцяло с частни средства и да бъде достъпна за хора с различни нива на доходи.

"Дубайските рифове" имат за цел да се превърнат в модел за опазване на морските ресурси, екотуризъм и живот в океана", казва Багерян. "В крайна сметка той ще се превърне в уникална устойчива дестинация, осигуряваща продоволствена сигурност и енергия от океана, като същевременно ще даде възможност за по-екологична икономика."

предишна статияНад 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца
Следваща статияДубай предлага безплатно настаняване за семейства с деца

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.