Надежда Йорданова: Ще изпратим в Дубай максимално бързо документите за разпит на Божков

  • Сподели
  • Сподели
  •   

Ако българското Министерство на правосъдието получи документи с искане за разпит на Васил Божков, то те ще бъдат изпратени в Обединените арабски емирства (ОАЕ) само за няколко дни, каза пред журналисти правосъдният министър Надежда Йорданова. Конкретен срок за отговор обаче не може да бъде посочен.

България вече има опит в комуникация с Обединените арабски емирства (ОАЕ) по т.нар. процедура за взаимност, обясни министърът.

Междувременно СГП е изготвила днес предложение до Върховна касационна прокуратура, отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до ОАЕ за разпит с видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства.

От прокуратурата допълват, че в хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели. Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Определени са най-добрите ресторанти в света

Припомняме, че вчера бизнесменът Васил Божков даде онлайн пресконференция, на която отново разказа как е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов и каква е връзката със случая на ексминистъра на финансите Владислав Горанов и дългогодишната пиарка на Борисов Севделина Арнаудова.

Той заяви, че е готов да бъде разпитан – както онлайн, така и като се върне в България и посочи, че ще предостави всичко, с което разполага. „Аз искам тази работа да се свърши добре“, заяви той. И допълни, че европейската прокуратура го е потърсила и го е разпитала. „Не са ме търсили въобще – нито в ВКП, нито от специализираната прокуратура, нито от градската прокуратура“, посочи бизнесменът.

Днес министър Йорданова коментира пред медиите и приетите вчера правила за процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. По думите й Висшият съдебен съвет (ВСС) си отвори вратата да не разглежда по същество всички обстоятелства, които са включени в предложението й.

Това е пореден опит да не бъдат разгледани всички детайли, смята правосъдният министър.

Добрият край е, когато законът е приложен точно и обективно, каза Йорданова. Тя допълни, че Министерството на правосъдието проучва всички твърдения, налични във ведомството, не само за главния прокурор, но и за други лица.

Още: Васил Божков: Готов съм да се върна. Не се крия, европейската прокуратура ме намери и разпита

предишна статияTikTok определи най-популярните атракции в света
Следваща статияРуски богаташи масово купуват имоти в Турция и Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.