Над 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца

Ain Dubai или Окото на Дубай е най-голямото виенско колело в света
  Министерство на туризма, Дубай

Над 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца – от началото на януари до края на март 2023 г. Това показват данните на Департамента по икономика и туризъм на емирството, съобщиха за TravelNews от институцията. Ръстът е над 20% спрямо същия период на предпандемичната 2019 г. Дубай е посетен от над 4.67 млн. туристи през първата четвърт на 2023 г., което е ръст от 17% спрямо същия период на миналата година, обяви при среща с журналисти от България, Словакия и Полша Хоор Ал Кхажа, вицепрезидент на Департамента по икономика и туризъм на емирството, по време на международното изложение ATM. Най-много гости идват от Европа – Великобритания, Германия, Франция, Полша, след това от Индия и други страни, подчерта тя.

„Дубай имаше много успешна 2022 г. с над 14 милиона посетители, което е 97% повече от преходната година и много близо до нивата отпреди пандемията“, каза Кхажа. Част от стратегията на Дубай е да не разчита на един или два пазара. Ние имаме повече от 50-60 пазара по целия свят. Централна Европа е един от тях, който се развива много добре и имаме повече посетители от този регион, отколкото отпреди пандемията, обясни тя. От дестинацията вече се фокусират и към нови пазари в Източна Европа, като България е един от тях. Останалите са Сърбия, Словения и Румъния. „Искаме да сме по-агресивни в този регион и да покажем на хората, че има защо да посетят Дубай“, обясни Хоор Ал Кхажа.

Над 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца

Марината на Дубай е едно от най-посещаваните места

Туроператорите отчитат голям интерес на българските туристи към дестинацията. "Марбро турс" заведе над 2000 българи на почивка и екскурзии в Дубай през изминалия есенно-зимен сезон, обяви пред TravelNews Ваня Казанджиева, продуктов мениджър в компанията, която участва намеждународното туристическо изложение ATM 2023 в Дубай. Ръстът е двоен спрямо 2021 г. и огромен в сравнение с предпандемичната 2019 г., каза тя. "Очакваме още повече туристи през следващия сезон и се подготвяме за голям бум. Интересът към Дубай е огромен, защото става все по-достъпен", каза Казанджиева.

Според нея дори не достигат местата в директните полети между София и Дубай, които се пълнят бързо. Между двата града оперира само дубайската нискотарифна авиокомпания Fly Dubai. Тя изпълнява полети 3 или 5 пъти в седмицата в зависимост от сезона. "Надяваме се да бъдат увеличени и да станат всекидневни, което ще улесни трафика и туристическия бизнес", смята Казанджиева.

Туроператорът "Премио травел" отчита голям интерес на българите за почивка и екскурзии в Дубай (Обединени арабски емирства). От началото на тази година има ръст от над 20% на туристите, заяви за TravelNews Емил Абазов, управител на компанията по време на изложението ATM 2023 в Дубай. За сравнение през миналата година туроператорът е изпратил в Дубай над 700 българи, с което е надминал нивата от преди Ковид. "Дори удвоихме броя на туристите спрямо предпандемичната 2019 г.", каза Абазов.

Групи в Дубай ще има през целия месец май и дори до края на юни въпреки, че тогава става вече по-горещо. Цените на хотелите в този период на годината спадат и са доста изгодни. Например може да се отседне в луксозни четиризвездни хотели за около 50 евро на двойна стая със закуска. Петзвездни има за 100 евро на двойна стая със закуска, а суперлуксозни комплекси – от 200 евро нагоре.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Как емирът на Дубай хакна телефона на бившата си съпруга

"За септември сме подготвили групи по 30 човека всяка седмица, като за някои дати местата вече са запълнени", посочи Емил Абазов. Пътуването е по редовни полети с нискотарифната авиокомпания Fly Dubai, която лети директно между София и Дубай.

Туроператорът "Премио травел" е готов да увеличи още повече туристите за емирството. Абазов очаква да изпрати около 2000 българи през следващия есенно-зимен сезон. Ръстът зависи от цените на самолетните билети, които поскъпват в световен мащаб. От друга страна не достигат полетите между София и Дубай, като туристическият бизнес настоява те да се увеличат, защото сегашните се пълнят бързо. Fly Dubai оперира в различните сезони между 3 и 5 пъти седмично между двата града. Надяваме се да започнат да извършват полети всеки ден, което ще увеличи още повече трафика, подчерта Емил Абазов. Голямата дубайска и луксозна авиокомпания – Emirates, все още не оперира до София. До другото емирство – Абу Даби, лети само нискобюджетната Wizz Air.

Над 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца

Изглед от Aura Skypool – най-високият в света 360-градусов инфинити басейн 

Дубай вече не е предпочитан само от богатите туристи. Той предлага над 100 хотела в различни категории за всички видове гости. Например може да се отседне в тризвездни хотели за около 35 – 40 евро на двойна стая със закуска, а в четири звездни – за около 100 евро. Петзвездни има за 150 евро на двойна стая със закуска, а суперлуксозни комплекси със собствен плаж – от 200 евро нагоре. Всички хотели обаче предлагат по-добро качество и лукс в сравнение с тези в Европа и други дестинации.

Градът започва да се рекламира като семейна дестинация за почивка, за да може да идват родителите с децата си. Емирството се промотира с кампанията “Kids go free” за лято 2023 г. За целта се предлагат много атрактивни пакети за безплатно настаняване на децата в хотелите. Те могат да бъдат закупени през туроператори или директно през сайтовете на местата за настаняване. Има много семейства, които посещават емирството именно заради сигурността, който предоставя. Освен семействата се вижда и голям тренд на двойки, които идват на почивка. Дестинацията е много сигурна и безопасна, затова виждаме и много жени, които пътуват сами, както и групи от приятели, подчерта Кхажа.

Над 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца

Музеят на бъдещето

Емирството предлага много занимания за деца – атракции, забавления, водни и увеселителни паркове. В Дубай моловете не са само търговски центрове. В тях можеш да прекараш цял ден без дори да пазаруваш, защото има много атракции за деца и възрастни. В тях можете да намерите да карате ски, ледени пързалки, увеселителни паркове и аквапаркове. „Стремим се постоянно да отваряме и нови атракции, за да могат когато се завърнат хората да видят нещо ново, а не все същите увеселителни съоръжения“, каза Хоор Ал Кхажа.

Над 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца

Джип сафарито е предпочитано от туристите

Освен това Дубай разполага с безплатни обществени плажове, но има и такива с платени шезлонги и чадъри. От друга страна привлича туристите с атракции, модерни музеи и сгради, съвременна архитектура, ресторанти, барове, дискотеки, много забавления, молове за пазаруване и екскурзии. Най-популярно е джип сафари в пустинята, където вечерта се прави традиционна арабска вечер с шоу под звездите. Старата част на Дубай е реставрирана и заедно с традиционния пазар (сук) става атрактивна за туристите. Разходките с корабчета, яхти и лодки също са много предпочитани. 

Мирослав Иванов, Дубай

предишна статияТоп 10 града, в които туристите харчат най-много
Следваща статияНай-големият изкуствен риф в света ще бъде създаден в Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук