Мним туроператор продължава да бълва фалшиви пътувания, жена „изгоря“ с 6000 лева за екскурзия в Дубай за Нова година

София. Нелицензирани туроператори и туристически агенти продължават да предлагат необезпокоявано фалшиви пътувания и екскурзии в страната и чужбина. В навечерието на Нова година още българи са измамени и олекват с хиляди левове. Жалбите валят в прокуратурата една след друга, но резултат няма, а страниците на мнимите продавачи на екскурзии бълват една след друга оферти в социалните мрежи.

Поредната измамена е М.B. В края на ноември тя брои на агенция Аzia Travel  6000 лева, за да посрещне 2024 г. в Дубай заедно с дъщеря си. Офертата е била за екскурзия от 27 декември 2023 г. до 4 януари 2023 г.

Опасявам се, че съм жертва на агенция Azia Travel. За огромно съжаление много късно попаднах на статията в Bgtourism.bg от 14 август 2023 г., в която предупреждавате хората именно за тази агенция. Кореспонденцията първоначално беше по имейл, а после по вайбър. Преведох цялата сума за екскурзията, получих имейл, че ще се свържат с мен 14 дни преди заминаването, но след това връзката с тях спря. Едва тогава започнах да проверявам в интернет и открих отзиви и коментари, попаднах и на вашата статия. Започнах да проверявам, за жалост късно. Подадох сигнал в прокуратурата в Русе, а от Комисията за защита на потребителите казаха, че ще мога да подам сигнал и при тях, след като екскурзията не бъде изпълнена„, разказа пред Bgtourism.bg М.B., която иска да предпази хората да не бъдат поредните жертви като нея.

„Чувстваме се длъжни да информираме нашите клиенти, а и не само, поради всички възникнали въпроси и случаи с появилата се през лятото “агенция” – Azia Travel и рекламирана в социалните мрежи в страницата Част от мен – Azia Travel. Преди няколко месеца започнахме борба с тях, тъй като извършват измамна схема на гърба на нашата агенция „Рапсоди Травел България“, с на 90% изкопирани в техния сайт наши екскурзии и 100% клониран наш сайт. Подадохме веднага сигнали в Комисията за защита на потребителите (КЗП), Министерството на туризма (МТ) и полицията. Oт МТ ги препратиха към прокуратурата – за разследване. Е, след няколко месеца – в началото на ноември, бяхме извикани да дадем показания. Това, което е установено до този момент, е че

нямат регистрация в МТ за упражняване на дейност

и събиране нерегламентирано на пари„, заяви пред Bgtourism.bg Ивелина Илиева – организатор на пътувания в „Рапсоди Травел България“ – компания, която през годините е изградила авторитет и доверие сред клиентите си.

Ние започнахме наше собствено разследване, за да стигнем максимално близо до хората, които седят зад тази измамна схема. Първо, получихме писмени уверения от хотелите, с които ние работим и те цитират в техния сайт, че нямат никакви работни/договорни взаимоотношения с Част от мен – Azia Travel – конкретно за Малдиви и Тайланд. Извършихме проверка в трите мобилни оператора за телефонния номер, който е посочен – не е регистриран при тях, за да бъде установено лицето, което стои зад него. Сайтът е регистриран в домейн cheapname тази година, съответно нашето настояване за спиране на сайта за съжаление е възпрепятствано.

Банковата сметка е в офшорна сметка.

Фирмата е регистрирана на несъществуващо лице във Великобритания. Адресът, посочен в сайта им, ще ви отведе до бариерата на паркинга на базар “Илиянци” и до там. Доста хора се свързаха с мен, които са били в контакт с хората, които са пуснали коментарите под платените им публикации (отново изкопирани от нашите Google ревюта). Това са безработни хора, вкарани във фейсбук група, която уж трябва да им плаща, но не са го направили. Парадоксът е, че

тези хора се чувстват излъгани, че не са им платили, за да лъжат други хора,

че са пътували и са останали доволни от тази агенция. С нас се свързаха и измамени вече хора, които са се подлъгали по ниските цени и са изплатили не малки суми за Тайланд, Дубай, оферти за Нова година. Всички те вече са пуснали сигнали до полиция, КЗП, МТ, прокуратура и тече разследване. Но както ние, така и те се чувстваме безсилни. Как е възможно тази схема да продължава да работи, да не може да се свали един сайт? Това, което ни остава отново е да предупреждаваме хората, че това е измамна схема, от която трябва да внимават.

Цените, които са посочили, са съмнително ниски

и хората се прилъгват – забележете, дори да им платят на куп цялата сума! , добави Ивелина Илиева.

„Бъдете внимателни, нищо не коства една елементарна проверка в сайта на МТ дали агенцията, която сте си харесали за почивка/екскурзия има лиценз за упражняване на дейност, ще ви спести доста главоболия и нерви!“, призовава още експертът.

Екипът на Bgtourism.bg опита на няколко пъти да направи връзка с посочения в сайта на Azia Travel телефон, но никой не вдигна. През август успяхме да разговаряме с представител на компанията, който заяви, че фирмата упражнява дейност на посочения адрес и имат лиценз от 2016 г., обявен в Общите условия на страницата си.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Туристите в Дубай се насладиха на впечатляващ танц с най-големия фонтан в света (видео)

Мним туроператор продължава да бълва фалшиви пътувания, жена „изгоря“ с 6000 лева за екскурзия в Дубай за Нова година

Регистърът на лицензираните туроператори в Министерството на туризма е достъпен до всички! Препоръчваме да се информирате, за да не станете жертва на измама от продавачи на фалшиви екскурзии. Ще продължим да следим случая с Azia Travel, предоставяме им възможност за право на отговор, в който да представят своята позиция.

предишна статияЗа малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)
Следваща статияМинистър Динкова посети неделното училище „Българче“ в Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.