Министерството на Нинова не знае нищичко за пари за българските участници на Експо 2020 в Дубай

Воденото от председателя на БСП Корнелия Нинова Министерство на икономиката не знае какви суми трябва да бъдат платени на участниците в българския павилион на Експо 2020 в Дубай. Това става ясно от отговори на министерството на въпроси на Actualno.com по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Защо министерството не знае? Защото изпълнителят (консорциум „България Експо 2020“) не дал отчети.

ОЩЕ: Отговор към Нинова заради „Експо 2020“ от изпълнителя: Искали сме среща, не е станало до днес

Освен това – „в министерството не е предоставяна, не е налична и не се съхранява информация каква ще бъде финансовата изгода от участието на тези субекти на българския павилион“. Няма и информация дали има и каква трябва да е финансовата изгода на България за участието на форума. Министерството не знае и дали на участниците в българския павилион са плащани пари от държавния бюджет за участие и съответно колко. Няма данни и каква е финансовата изгода за организатора на Експо 2020 от участието на България.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Емирейтс спира чекирането за полети с последващо прекачване в Дубай

Съгласно отговорите по ЗДОИ, обществената поръчка, с която е уредено участието на България на Експо 2020 в Дубай, е с прогнозна стойност 5 700 000 лева без ДДС. Общата стойност на поръчката в крайна сметка е 5 600 000 лева без ДДС, като авансово са платени 3 710 000 лева без ДДС. Министерството е спряло всички следващи плащания и „поради неизпълнението на задълженията по договора“ е поискало от застрахователя „ОЗК Застраховане“ да направи плащания на държавата по сключените за българското участие на Експо 2020 в Дубай застраховки „Гаранция за изпълнение“ и „Гаранция за авансово предоставени средства“.

Интересен факт е, че министерството не предостави списък с участниците в българския павилион, а пренасочи към профилите на България за Експо 2020 в Дубай в три социални мрежи – Facebook, Instagram и Twitter. Подадените интернет адреси водят към заглавните страници на съответните профили, а не към определени списъци.

ОЩЕ: Експо 2020 в Дубай се превръща в скандал от ранга на този на АМ „Хемус“

предишна статияРуски богаташи масово купуват имоти в Турция и Дубай
Следваща статияБългарите избират екзотични дестинации за пролетната ваканция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.