Министерството на икономиката обвини изпълнителя за арестуваните реплики на златни съкровища в Дубай

  • Сподели
  • Сподели
  •   

Реплики на панагюрското и варненското златно съкровище са били конфискувани, а членове на българската делегация, които ги пренасяли в личния си багаж  – арестувани за кратко на летището в Дубай. Репликите на двете златни съкровища е трябвало да бъдат представени в българския павилион на Експо 2020, което започва от 1-ви октомври и ще продължи до 31-ви март.

Във връзка с неприятния инцидент днес от Министерството на икономиката излязоха с официална позиция. Лицата не са служители на  Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и  има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД  „България ЕКСПО 2020“ за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителя при комуникацията му с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на договора.

Документите за износ/внос на  културното наследство е трябвало да бъдат изготвени  от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя – ДЗЗД “ България ЕКСПО 2020″.

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката  на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя.“ – се казва в становището.

Припомняме, че договорът, подписан през декември месец 2019 г., е за сумата от 6 720 000 лв. с ДДС. Страна по него е тогавашният министър Емил Караниколов.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубай открива най-високо виенско колело в света на 21 октомври

Справка в регистъра Дакси сочи, че в консорциума участват пет фирми.

С най-голям дял в него – 50% е „Проджект Мениджмънт Адвайзори“ ЕООД на Юлиана Шишкова. С 25% е фирма „АРКА-Л.Т.Д.“ООД със съдружници Димитър Гачев, Марина Гачева и Саво Вълчев.

Фирма „Д.о.Ф“ ЕООД – на Мариела Киселкова, е с 10% дял в обединението, но то е регистрирано на нейния адрес – гр. София, ул. „ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ“ No 1, ет. 2. Представлява се от Любомир Ганчев.

„Сиела Норма“ АД, чийто действителен собственик е Иван Тодоров, и „Инфинити Травел“ АД (собственост на Иван Тодоров и Елизабета Сотирова) – са с по 7,5% участие в консорциума.

 

 

 

Министерството на икономиката обвини изпълнителя за арестуваните реплики на златни съкровища в Дубай

 

 

 

Междувременно от Националното сдружение на общините в Република България ни информираха неофициално, че представители на консорциума поискали от Сдружението общини, които да си платят за участие в международното изложение. Условието било общините да си платят транспорта и нощувките.

Actualno.com потърси изпълнителя за коментар по двете теми, но телефонът, вписан в договора за контакт с него, се оказа неправилен. Медията ни ще продължи с опитите да се свърже с официален представител на консорциума.

В документацията на обществената поръчка изрично е посочено следното: „Участникът в Обществената поръчка може да предложи способи за сътрудничество със спонсори и партньори, без комерсиална цел, за осъществяването на българското участие (в рамките на Предложението за цялостно осигуряване, логистика и материално-техническа поддръжка на павилиона), като обема на дейностите, осъществявани от спонсорите и партньорите следва да надгражда минималните дейности, посочени в настоящата Техническа спецификация“.

предишна статияКак и защо реплика на Панагюрското и Варненското съкровища бе задържана в Дубай
Следваща статияДубай освободи репликите на златните ни съкровища

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук