Министерството на икономиката обвини изпълнителя за арестуваните реплики на златни съкровища в Дубай

  • Сподели
  • Сподели
  •   

Реплики на панагюрското и варненското златно съкровище са били конфискувани, а членове на българската делегация, които ги пренасяли в личния си багаж  – арестувани за кратко на летището в Дубай. Репликите на двете златни съкровища е трябвало да бъдат представени в българския павилион на Експо 2020, което започва от 1-ви октомври и ще продължи до 31-ви март.

Във връзка с неприятния инцидент днес от Министерството на икономиката излязоха с официална позиция. Лицата не са служители на  Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и  има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД  „България ЕКСПО 2020“ за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителя при комуникацията му с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на договора.

Документите за износ/внос на  културното наследство е трябвало да бъдат изготвени  от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя – ДЗЗД “ България ЕКСПО 2020″.

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката  на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя.“ – се казва в становището.

Припомняме, че договорът, подписан през декември месец 2019 г., е за сумата от 6 720 000 лв. с ДДС. Страна по него е тогавашният министър Емил Караниколов.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  България се представя модерно на туристическото изложение в Дубай

Справка в регистъра Дакси сочи, че в консорциума участват пет фирми.

С най-голям дял в него – 50% е „Проджект Мениджмънт Адвайзори“ ЕООД на Юлиана Шишкова. С 25% е фирма „АРКА-Л.Т.Д.“ООД със съдружници Димитър Гачев, Марина Гачева и Саво Вълчев.

Фирма „Д.о.Ф“ ЕООД – на Мариела Киселкова, е с 10% дял в обединението, но то е регистрирано на нейния адрес – гр. София, ул. „ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ“ No 1, ет. 2. Представлява се от Любомир Ганчев.

„Сиела Норма“ АД, чийто действителен собственик е Иван Тодоров, и „Инфинити Травел“ АД (собственост на Иван Тодоров и Елизабета Сотирова) – са с по 7,5% участие в консорциума.

 

 

 

Министерството на икономиката обвини изпълнителя за арестуваните реплики на златни съкровища в Дубай

 

 

 

Междувременно от Националното сдружение на общините в Република България ни информираха неофициално, че представители на консорциума поискали от Сдружението общини, които да си платят за участие в международното изложение. Условието било общините да си платят транспорта и нощувките.

Actualno.com потърси изпълнителя за коментар по двете теми, но телефонът, вписан в договора за контакт с него, се оказа неправилен. Медията ни ще продължи с опитите да се свърже с официален представител на консорциума.

В документацията на обществената поръчка изрично е посочено следното: „Участникът в Обществената поръчка може да предложи способи за сътрудничество със спонсори и партньори, без комерсиална цел, за осъществяването на българското участие (в рамките на Предложението за цялостно осигуряване, логистика и материално-техническа поддръжка на павилиона), като обема на дейностите, осъществявани от спонсорите и партньорите следва да надгражда минималните дейности, посочени в настоящата Техническа спецификация“.

предишна статияКак и защо реплика на Панагюрското и Варненското съкровища бе задържана в Дубай
Следваща статияДубай освободи репликите на златните ни съкровища

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.