Луфтханза и Ер Франс обединяват сили срещу зелените планове на ЕС за авиацията

Обединение на няколко европейски авиокомпании и летища призова днес за промени в планираното от ЕС законодателство за климатичните промени, аргументирайки се, че то ще ги направи по-слабо конкурентни спрямо неевропейските превозвачи, предаде Ройтерс.

Прицелвайки се в авиацията, секторът, който се счита за отговорен за малко над 3 на сто от глобалните емисии, ЕС представи през юли 2021 г. планове, които предвиждат постриктни правила за емисиите въглероден диоксид и употребата на синтетични горивни смеси, както и въвеждането на данък върху керосина. Обединението, чиито почти 20 членове включват всички дъщерни компании на "Луфтханза" (Lufthansa) и Ер Франс – Ка Ел Ем (Air France-KLM), и най-големите летища на континента, сред които тези във Франкфурт и Амстердам, се аргументират, че полети на дълги разстояния през неевропейски центрове, няма да бъдат съпътствани със същите разходи.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Над 250 участници от 15 държави ще участват на Ваканция и СПА Експо

Това ще доведе до пренасочване на бизнеса към тези превозвачи. Обединението отхвърля данъка върху керосина и предлага таксата за опазване на околната среда да се основава върху целия маршрут на полета, а не само върху линии, превозващи пътници от ЕС до международни центрове като Истанбул или Дубай.

Обединението по принцип подкрепя европейския зелен пакет "Подготвени за цел 55", който цели да намали емисиите парникови газове с 55 на сто до 2030г. спрямо равнищата от 1990 г., но иска в него да бъдат нанесени промени. 

предишна статияTripadvisor: Дубай е най-популярната туристическа дестинация в света за 2022 г.
Следваща статияСърбия представя своя EXIT Festival на ЕКСПО Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.