Липсата на реклама и визите спират арабските туристи към България

Ивелина Николова (вляво от средата с шарената рокля) и Кхалед Ел-Батанони (до нея) посрещнаха много партньори на щанда на България в Дубай
  TravelNews

Липсата на сериозна реклама и проблемите с издаването на визи спират арабските туристи към България. Това обяви за TravelNews Ивелина Николова, управител на туроператора „Ориндж тур“ след участието в международното туристическо изложение ATM в Дубай, която компания работи на арабския пазар. Николова не очаква ръст на туристите от тези страни през тази година в сравнение с предходните години, когато имаше сериозно увеличение на интереса. „На арабския пазар няма никаква реклама на България, а на туристите се издават много трудно визи и повечето, които са богати хора, се отказват да идват в страната ни“, коментира Николова. Тя очаква през тази година да посрещат гости от Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Египет и Обединените арабски емирства.

Първите групи ще започнат да идват още през юни на обиколни турове. Според нея най-голям интерес има към планините, но по-младите арабски туристи търсят още Слънчев бряг и Златни пясъци. Те пътуват из Европа основно през летните месеци с дълъг престой, като избягват горещините в Близкия Изток.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Гигантски скулптури на хора показаха на "Експо 2020" в Дубай (ВИДЕО)

Основното търсене на пазар ОАЕ към България е за еко и селски туризъм, city breaks, шопинг и комбиниран туристически продукт, съчетаващ културно-исторически туризъм със СПА и уелнес туризъм. Посещават София, Рилски манастир, Стобските пирамиди, Пловдив, Велико Търново и др. През последните години се забелязва и интерес към зимния туризъм в България.

Програмите ще бъдат осъществявани с редовни линии на авиокомпаниите, а не с чартъри. Те ще започват от София, през Пловдив и почивка в Слънчев бряг, коментира Кхалед Ел-Батанони, управител на "Ориндж тур". Туроператорът работи в партньорство и с турската компания "Alibaba tour". Те правят съвместна програма – 3 дни в Истанбул и 5 дни в Слънчев бряг. Туристите ще идват по редовни самолетни линии до Истанбул и оттам до София и полет до Бургас. Кхалед Ел-Батанони обяви, че в бъдеще планират да пуснат съвместни програми за арабските туристи още с Кипър и Румъния.

Мирослав Иванов

предишна статияДубай и милионите на Ружа Игнатова: една любовна история
Следваща статияЛетищата в Дубай: Рекорден брой пътници през 2024 и над 100 милиона до 2027 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.