Летище София очаква 1 млн. пътници повече през 2023 г.

Летище София вероятно ще възстанови пътникопотока си през тази година
  Мирослав Иванов

Летище София очаква 1 млн. пътници повече през 2023 г. в сравнение с миналата година. Това обяви Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на концесионера „СОФ Кънект“. „Има много голямо търсене на полети и ще продължим да развиваме летището“, каза той. За целта се обсъждат варианти за свързването на София с нови дестинации на изток. Например от вчера тръгна новата директна и редовна линия на Wizz Air до Рияд, столицата на Саудитска Арабия. Засега редовни полети на изток има само до Дубай, Абу Даби в Обединените арабски емирства, Доха (Катар), Истанбул и Анталия в Турция.

„Вярваме, че Летище София можем да се справим по-добре, като вече имаме гарантирани 1 млн. нови седалки за 2023 г. благодарение на активната работа с авиокомпаниите. Предстои ни важна година и за реконструкции и подобрения в името на по-доброто пътническо преживяване“, каза Кабайеро.

С ръста на пътниците през тази година, Летище София реално ще възстанови нивата си от преди пандемията през 2019 г. Столичното летище обслужи 6 003 653 пътници през 2022 г., което е значително повече спрямо предходната 2021 г., но и с над 1 млн. пътници по-малко в сравнение с 2019 г., показват данните на аерогарата.

Пътувалите по международни редовни линии през 2022 г. са били 5 461 290, което е със 17% по-малко в сравнение с 2019 г. До морските ни градове са летели 232 260, което е спад с 18%. Чартърните пътници за периода бележат ръст от над 15% и са общо 250 521. Топ дестинациите за изминалата година са Лондон, закъдето за пътували над 400 000 души, Франкфурт с над 140 000 пасажери и Виена с приблизително същия брой пътници.

Самолетодвиженията през 2022 г. са с 12% по-малко в сравнение от преди Covid или общо 53 722. Спад от над 14% се наблюдава и при обслужените карго и поща, които за изминалата година са 20 529 т.

"СОФ Кънект" трябва да инвестира 72 млн. евро в Летище София през първите 5 години от концесията. Договорът между държавата и "СОФ Кънект" за 35-годишната концесия на летище "София" беше подписан през лятото на 2020 г. в разгара на протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев и в началото на коронакризата. Няколко месеца по-късно – на 27 октомври 2020 г., концесионерът поиска да бъде отложено плащането на дължимите концесионни такси за първите 10 години за края на концесията заради Covid кризата и намаляване на първоначалната инвестиция. Договорът влезе в сила през април 2021 г. – дни преди парламентарните избори на 11 април. Това стана след като държавата се съгласи с исканията на концесионера. Веднага след встъпването в договора "СОФ Кънект" изплати 660 млн. лева на държавата.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  CNN Travel дава 23 идеи за пътуване през 2023 г.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев на няколко пъти критикува "СОФ Кънект", че се забавят с инвестициите. До ноември 2021 г. са вложили "не повече от 200 000 евро в една тоалетна и 5 дивана", коментира той.

До момента концесионерът не е предоставял официална информация относно размера на инвестиции в Летище София досега. По време на изслушването на изпълнителния директор на "СОФ Кънект" Хесус Кабайеро пред парламентарната комисия на транспорта, той оправда липсата на инвестиции с административни пречки. За пример беше дадено издаването на разрешение за строеж за ремонта на паркинга. Той обеща до края на 2022 г. ремонтът на паркинга на Терминал 2 да приключи, да бъде направена и реконструкция на чекинг системата, като се увеличат гишетата от 34 на 50, както и изцяло нова търговска зона. Ремонтът на паркинга към април 2023 г. все още не е приключил.

Акционери в "СОФ Кънект" са регистрираният във Франция фонд "Миридиам" (Meridiam) с 99% и австрийската строителна компания "Щрабаг" с 1%. В консорциума е и Летище Мюнхен. С дялов капитал в дружеството влезе и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която обеща да вложи общо 74.3 млн. евро в развитието на столичното летище.

Мирослав Иванов

предишна статияНай-натоварените летища в света за 2022 г.
Следваща статияСелфитата и снимките на тези места са забранени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.