Летищата по света, предлагащи достъп до най-много дестинации

Летищата имат една особеност – колкото повече пътници обслужват, толкова повече пътници привличат. Това може да ви звучи контраинтуитивно: не обичаме ли всички компактното и празно летище? Но колкото повече пътници използват определен аеропорт, толкова по-вероятно е авиокомпаниите да пуснат нови маршрути от него, за да привлекат още пътешественици.

Докато стандартната мярка за важността на едно летище е броят на пристигащите и заминаващите пътници, друг важен показател е броят на обслужваните дестинации.

Кои са летищата с най-много обслужвани маршрути?

Според анализаторите на авиационни данни Cirium, в челото са четири летища, разположени в континентална Европа. През четвъртото тримесечие спрямо началото на годината Истанбул (302 дестинации) измества от първото място Франкфурт (274), докато Амстердам (261) и Париж CDG (259) си разменят третото и четвъртото място в ранглистата.

Защо такава сравнително малка част от света е толкова доминираща? Гъстотата на населението, съчетана с относително високи доходи и силна склонност към пътуване, помагат да се обясни броят на наличните маршрути. Континентална Европа се намира между Северна Америка и Азия, както и между Африка и северните покрайнини на Европа, включително Обединеното кралство, Ирландия и скандинавските нации.

Истанбул, в далечния югоизток на Европа, се радва на възможно най-добрата геотърговска позиция – летището на турския мегаполис обслужва повече африкански дестинации от всяко друго (включително тези в Африка).

Летища от други части на света се появяват чак на пета позиция в класацията, която е споделена между Дубай и Далас-Форт Уърт – и двете с 251 маршрута. Чикаго О'Хеър е на седмо място с 228.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Бягащите от санкции руски богаташи масово купуват имоти в Дубай

Лондон Хийтроу дели девето място с Шанхай – и двете с 214 дестинации. Най-натовареното летище в Обединеното кралство обслужва повече пътници от който и да е център на континентална Европа, но много от тях летят до едни и същи места.

Новият участник на 17 позиция в класацията – спрямо тази от началото на годината, наместил се между Барселона и Пекин, е летище Дъблин, което има 193 дестинации в зимното си разписание. Помага му фактът, че е роден град на най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа – Ryanair.

 

Ето и топ 20 на летищата, предлагащи най-много дестинации през четвъртото тримесечие на 2023 г., представен от Independent:

1. Истанбул – 302

2. Франкфурт – 274

3. Амстердам – 261

4. Париж Шарл де Гол – 259

5. Дубай и Далас-Форт Уърт – 251

7. Чикаго О'Хеър – 228

8. Атланта – 220

9. Лондон Хийтроу и Шанхай – 214

11. Мюнхен – 212

12. Рим Фиумичино – 208

13. Денвър – 204

14. Лондон Гетуик – 203

15. Мадрид – 200

16. Барселона – 195

17. Дъблин – 193

18. Пекин – 191

19. Лондон Станстед – 189

20. Гуанджоу – 186

предишна статияКарта разкрива най-популярната забележителност в (почти) всяка страна в света
Следваща статияAviareps представи екзотични дестинации у нас за зимния сезон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.