КЗП съветва как да се предпазим от измами в сайтове за продажба на екскурзии

Комисията за защита на потребителите предупреждава за измами в сайтове, които продават екскурзии и ваканции, предаде БНР. 

Общо 6 сигнала са подадени от лятото насам в Министерството на туризма и в Комисията за защита на потребителите за сайтове, които предлагат пътувания, но фирмите нямат регистрация за тази дейност. Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, заяви:

"Всяка жалба на пострадал от такъв нелегитимен туроператор, който продава продукти в интернет подаваме към Комисията за защита на потребителите. Когато в жалбата на съответния турист откриваме белези на престъпление подаваме информацията и към икономическа полиция".

През лятото измамите бяха свързани със заплатени пътувания предимно до Гърция, които не са се състояли. В последните месеци има потребители, които са заплатили значително по-скъпи пакети за Дубай, Малдиви и Тайланд. Любомир Драганов е платил 2 хиляди лева за пътуване през март следващата година до Малдивите. На база на прочетеното в група за пътувания в социалните мрежи е разбрал, че е излъган. Той е подал сигнал в икономическа полиция:

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дали Васил Божков е в Дубай? (СНИМКА)

„Мощна реклама във Фейсбук, на изключително ниски цени, предимно комуникацията се води по мейл. Отговорът е, че цялата сума трябва да се плати наведнъж в рамките на 24 часа. При опит да отидете в офиса, което са го написали в тяхната страница – работно време, телефони, контакти. Отивате там и опа…няма офис“

След плащането на сумата комуникацията с фирмата изчезва, посочват потребителите.

Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите препоръчва да не се доверяваме на изскачащите реклами в социалните мрежи и „да видят коя фирма осъществява дейността през този интернет-сайт и съответно да проверят в регистъра към Министерство на туризма дали съответно те имат право да осъществяват дейност като туроператори".

предишна статияГълъб Черпоков: Визите са проблем за идването на повече китайски туристи
Следваща статияЕуфория травел навлиза в предлагането на круизи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.