Корнелия Нинова спира плащанията за ЕКСПО Дубай и ги дава на прокуратурата

Спираме всички плащания по договора, свързани с Експо 2020 Дубай и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. Това заяви категорично вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на извънреден брифинг, свързан с темата.
Министър Нинова уточни, че ще се задържи гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50 % от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред.
По време на брифинга икономическият министър направи обзор на решението за участие на България в Експо 2020 Дубай и сключването на договора през 2018 г. Тя разясни, че се взима решение за финансиране с 6 720 000 лв. с ДДС и сключване на договор с консорциум България Експо 2020 след проведена обществен поръчка. В консорциума влизат фирмите: Сиела норма, Проджект мениджмънт адвайзери, Арка LTD, ДОВ ЕООД, Инфинити травел. По думите й в договора са заложени различни параметри за изпълнимост като: да направи концепция, да изготви дизайн, лого, да направи павилиона, да осигури експонатите и тяхното транспортиране и разполагане, персонал за обслужване, програма, събитие, билети, плащане на такси търговска дейност и реклама на България. Голяма част от ангажиментите по него обаче не са спазени и остават неизпълнени.  В договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. И тук идва втората изненада,  срещу това авансово плащане. Консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция 50% от тази стойност. Правителството на ГЕРБ им превежда 4 452 000 лв., те обезпечават тази сума само за половината от тях.“, коментира Нинова.
„Искам да изразя съжаление, че подобни неща злепоставят името на България в чужбина“, каза Нинова. По думите й вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитета на страна ни, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации и българската икономика, то освен че нищо от това не е изпълнено, фирмите са предявили към нас искане за допълнително плащане към 700 хил. лв. И отново подчерта, че докато не приключи разследването, плащания няма да има.
В момента КПКОНПИ разследва случая и започнал разпити на хората, имащи отношение по него. Събраните доклади и доказателства ще бъдат предоставени на Прокуратурата.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  IATA прогнозира, че авиокомпаниите ще реализират печалба от 30 милиарда долара през 2024 г.
предишна статияКонсорциумът за ЕКСПО Дубай ще доказва изпълнението на договора
Следваща статияДубай и Рас ал Хайма остават сред предпочитаните дестинации за българите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.