Кои са били най-натоварените летища през 2023 г.

Международният съвет на летищата публикува предварителна класация за най-натоварените летища в света през 2023 г. С възстановяването на индустрията след пандемията, позициите се разместват и международното летище в Дубай достига второ място по натовареност, след като през 2022 г. е било на пето, а през 2019 г. на четвърто място, пише CNBC.

Пътникопотокът на международното летище "Ханеда" в Токио е скочил с 55% миналата година спрямо 2022 г. и летището е на пето място, от 16-то година по-рано.

Ето и как се подреждат летищата в Топ 10 на класацията:

1. Международно летище Хартсфийлд-Джаксън Атланта

2. Международно летище Дубай

3. Международно летище Далас/Форт Уърт

4. Летище Хийтроу в Лондон

5. Международно летище Токио Ханеда

6. Международно летище Денвър

7. Летище Истанбул

8. Международно летище Лос Анджелис

9. Международно летище О'Хеър в Чикаго

10. Международно летище в Ню Делхи

Миналата година световните летища са обслужили 8,5 млрд. пътници, което е с 27% повече от 2022 г., но все още е с около 6% под броя на пътниците преди пандемията, съобщава ACI, позовавайки се на предварителни данни.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  TikТok диктува трендовете в пътуванията

Възстановяването на международните пътувания е светъл лъч за авиокомпаниите с големи международни мрежи, докато ултранискотарифните, фокусирани върху вътрешните полети американски авиокомпании изпитват затруднения през последните месеци.

Вътрешните летища в САЩ продължават да отбелязват голям ръст в броя на пътниците, но някои се понижават в класацията в сравнение с периода на пандемията и тежките ограничения на международните пътувания.

Миналата година близо 78 милиона души са използвали международното летище в Денвър, което е с 12% повече в сравнение с 2022 г., но летището, което е основен хъб на United Airlines, пада в класацията на ACI от трето на шесто място.

Международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, най-големият хъб на Delta Air Lines, отново оглави списъка на най-натоварените летища, обслужвайки 104,7 млн. пътници, допълва CNBC.

предишна статияМеждународното летище в Дубай отмени полети след невиждан дъжд
Следваща статияЛетището в Дубай под вода, отменени са полети (ВИДЕО)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.