Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Потопът засегна множество места в югоизточната част на Арабския полуостров – само за един ден там падна толкова дъжд, колкото иначе се събира за цяла година. Пороят предизвика наводнения, каквито рядко се виждат по тези географски ширини – много пътища заприличаха на реки, летището в Дубай остана под вода, имаше и рухнали покриви под напора на водните маси.

Но не само най-големият град в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Дубай беше засегнат – епохалните валежи причиниха наводнения и в съседен Оман, а най-малко 20 души загинаха. Не закъсняха и въпросите за причините за бедствието. В социалните мрежи се разпространяват всевъзможни теории, сред които и тази за изкуствено причинени валежи чрез метода, известен като „засяване“ на облаци.

Твърдение: Наводненията може да са причинени от засяването на облаци, което „този път се е объркало“, както пише потребител в Х. Също и канал в Инстаграм поставя въпроса дали засяването на облаци е предизвикало наводненията или пък ги е засилило. Много потребители отговарят с „да“ на тези въпроси.

Още: Силвена Роу за наводнението в Дубай: Има изоставени коли по улиците (ВИДЕО)

Проверка на фактите: грешно твърдение

Засяването на облаци е метод за предизвикване на дъжд по изкуствен начин. При него самолети разпръскват определени соли, които не се разтварят във вода. След това влагата в облаците кондензира върху частиците и пада на земята като дъжд. Методът се използва в много части на света, отчасти за създаване на валежи, но също така и за предотвратяване на градушки, например. Спътникови снимки показват, че през последните няколко дни над югоизточната част на Арабския полуостров и южната част на Иран се е зародила буря с огромни дъждовни облаци. Наличието на такива буреносни облаци, следователно, е могло да създаде условия за използването на метода.

В Националния център по метеорология на ОАЕ в столицата Абу Даби изследват метода още от края на 1990-те години, който в пустинната държава наистина се използва за предизвикване на валежи, а оттам и за увеличаване на наличните количества дъждовна вода. Съобщение на агенция „Блумбърг“ направи връзка между необичайно силните валежи от началото на седмицата и технологията за засяване на облаци, но официални служители от ОАЕ отрекоха във въпросния период да са предприемани такива мерки. Дойче Веле изпрати запитване и до Националния център по метеорология в Абу Даби, но до този момент оттам все още не са отговорили. Отговор получихме обаче от изследователския екип на германския университет в Хоенхайм, участващ в съвместния изследователски проект с Националния център по метеорология в Абу Даби.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Круизната компания MSC обяви цени от 169 евро за пътуване в Средиземно море

Метеорологът Оливер Бранч няма информация за това да е имало засяване на облаци в началото на седмицата на Арабския полуостров. Независимо от това, според него, е нереалистично да се очаква, че засяването на облаци може да предизвика такова количество валежи: „Вероятността да има връзка между изкуственото предизвикване на дъжд и наводненията в Дубай клони към нулата“, казва Бранч. На същото мнение са и други експерти, цитирани от различни медии, в това число и от агенция „Блумбърг“.

Още: Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Твърдение: „Последиците от глобалното затопляне и изменението на климата са тревожни и няма да пощадят нито един град“, се казва в един от постингите. Друг потребител е още по-ясен: „Това се дължи на причинените от човека климатични промени“.

Проверка на фактите: недоказано твърдение

Много изследователи на климата наистина виждат връзка между изменението на климата и зачестилите проливни дъждове: „Глобалното затопляне често играе роля за екстремните метеорологични явления, но понякога влиянието му се преекспонира“, коментира преди време за ДВ климатоложката Фридерике Ото от Лондонския имперски колеж. Относно сегашното бедствие в Дубай тя все пак смята, че бурите „най-вероятно са били подсилени от глобалното затопляне“, предаде АФП.

За това има чисто физическа причина: колкото по-топъл е въздухът, толкова повече влага може да поеме той. Ето защо в тропическите зони вали повече, отколкото в умерените ширини, където се намира Германия. Дъждовете в Централна Европа също са много по-силни през лятото, отколкото в края на годината.

Още: За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Затова много изследователи на климата са единодушни, че глобалното затопляне прави екстремните метеорологични явления все по-вероятни и потенциално по-екстремни. Но и те – също като климатоложката Сюке Филип от Кралския метеорологичен институт на Нидерландия – подчертават и нещо друго: че „екстремни климатични явления винаги е имало и ще има“.

Между другото, различни неверни твърдения се появяват редовно, когато проливни дъждове причинят някъде наводнения – особено ако това се случва в региони, за които са характерни повече суши, отколкото обилни валежи, като Калифорния, Австралия или Турция.

 

Източник: Дойче веле

Още: Летището в Дубай под вода, отменени са полети (ВИДЕО)

ЕК иска ОАЕ да бъдат премахнати от важен списък

предишна статияБанките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията
Следваща статияQatar Airways пуска първата виртуална стюардеса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.