Как ще летуват българите тази година?

На старта на летния сезон морските курорти са готови да посрещнат новите туристи. Как ще почиваме? Какъв бюджет трябва да отдели едно домакинство и кои са алтернативните варианти са по-евтино летуване? Тези въпроси бяха разгледани в „Тази събота и неделя“ по bTV. 

Тази година се връщат някои стари навици за пътуване, а инфлацията и военните действия в Украйна също променят по свой начин търсенето. 

Това лято българите ще предпочетат: 

  • По-кратки почивки, но няколко пъти 
  • По-близки дестинации 
  • По-предпочитани са по-малко популярните курортни градчета 
  • Комбинация море и планина 
  • Турция е най-препочитана страна за дълга all inclusive почивка 

Къде ще е най-евтино: Българското Черноморие, Гърция или Турция? 

По информация от Института за анализи и оценки в туризма най-евтино ще бъде летуването в Турция. Там се очаква бум на туристическият поток, който да достигне 5 млн. туристи. Турция е единствената страна, която приема руски туристи и то в огромни обеми. След нея се нареждат Гърция, Италия и Испания. 

В България ще е по-скъпо от Турция, въпреки това увеличението в цените на храна и пакети, което в момента е около 20% в разгара на лятото, то ще достигне 30%. 

Все пак в България ще е по-евтино от любимото не само българите, а редица западни туристи – гръцко море, където тази година се очаква 50% поскъпване спрямо миналата година. 

Силен летен туристически сезон, който ще продължи до втората седмица на октомври. Това прогнозират специалисти в бранша. Според Румен Драганов туристите тази година по българското море ще достигнат може би до 9 милиона. С падането на COVID мерките се забелязва и раздвижване на чуждестранния поток от туристи у нас. 

„Това се наблюдава от увеличения интерес за нови полети от различни европейски и извън европейски дестинации към България – като Великобритания, Полша, Чехия, Германия. Руските туристи продължават да пристигат през Истанбул и през Дубай, не сме занулили руския пазар“, посочи още Румен Драганов. 

Почивката на нашето море, обаче тази година ще бъде с 30% по-скъпа. „Юни месец ще бъде много удобен и чудесен за курорт, защото цените ще бъдат така по-ниски за настаняване, а заведенията ще тестват пазара“, смята и климатологът проф. Георги Рачев. 

„Ако някъде има шатра за 100 лв., аз не бих се изненадал. За съжаление това ще отблъсне част от българския потребител и той ще търси неща, които в Турция като качество са на невероятна конкуренция“, отбеляза още той. 

Инфлацията ще наложи и друга тенденция тази година. „Увеличаването на цената на горивата в някаква степен ще направи по-популярни вътрешните по-кратки маршрути. Хората от източната част на страната – те ще посещават много повече източното Черноморие и няма да избират някое друго, което е по-далеч. По-високата част на горивата ще оскъпява пътуванията и също така хората, които са от южна България ще предпочитат Гърция“, смята още Румен Драганов. 

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  AURA Skypool Lounge в Дубай е най-високият 360° инфинити басейн в света

Гръцките дестинации са и най-продаваните онлайн. Българите стават все посклонни да резервират виртуално и по-от рано. Но сайтовете с оферти също отбелязват повишение в цените на промоционалните пакети.

 „Хотелите с 4 звезди са най-масовите, които продаваме, може би заради това, че при тях толкова ясно си личат намаленията, когато правят. Определено българите предпочитат all inclusive. Искат всичко да е уредено, да не мислят за изхранването“, посочва маркетинг мениджър на сайт за оферти.

Заради по-високите цени, специалистите прогнозират да се възвърне и старата традиция – за кратко, но няколко пъти. Все по-попоулярно става екскурзионното летуване в планините и хижите. 

Двоен ръст на туристи има и в посещенията на стоте национални туристически обекта, затова от БТС планират скоро те да бъдат и дигитализирани с приложение. Засилва се интересът и към пещерният туризъм. А връх Мусала се очертава да бъде най-желаният за 2022 г.   

Ако до сега почивката ни на българското море е струвала 1700лв за една седмица за 4-членно семейство, сега ще струва около 2400 лв. , показват данните на Института за анализи в туризма. Средно между 100 и 150 лв на ден за стая, за ден. 

Цената за малко бунгало е 70 лева на вечер в активния сезон, за месеците юни и септември се предлага за 50 лева. Голям интерес има към караваните, за място на първа линия на къмпинг "Смокиня" плащат 2500 лева за този сезон, срещу 2000 за миналото лято.

Все по-пулярни стават екскурзионните летувания в планините, а и не само това – всъщност тази година има двойно увеличение на интереса към тях. 

Семействата с деца предпочитат между 5-7 дни да прекарат в Родопите, която е по-достъпна планина. Почивката за една седмица в планината с организирани маршрути, водач, нощувка (най-често в хижа) и транспорт е 400 лв. на човек. 

Цените в хижите варират от 15 до 40 лв. в зависимост от месеца, заетостта и самата хижа. Пирин е планината, която най-често е избирана от по-екстремните летовници. 

Българите, които се връщат от чужбина все повече отделят дни от почивката си у нас през лятото, които да прекарат в планината. Особено популярни са международните маршрути Е3: Ком – Емине, Е4: Витоша – Верила – Рила – Пирин – Славянка, Е8: Рила – Родопи Все по-популярни дестинации стават планина Славянка и Странджа планина. А най-често пребиваващите чужденци в българските планини са от Италия, Франция и Полша.

Как ще летуват българите тази година?

Как ще летуват българите тази година?

Как ще летуват българите тази година?

предишна статияWizz Air празнува 18-и рожден ден днес със страхотна отстъпка от 18%* за всички
Следваща статияTravelNews ще представи Disney World в Орландо – най-желаната дестинация в TikTok

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.