Как и защо реплика на Панагюрското и Варненското съкровища бе задържана в Дубай

Митничарите на летището в Дубай са задържали членове на българската делегация за ЕКСПО 2021, които са пренасяли в ръчния си багаж реплика на Панагюрското съкровище. То е трябвало да бъде експонирано в българския павилион, пише на страницата си във Фейсбук сайтът Bird.bg.

„В Дубай арестуваха реплика на панагюрското златно съкровище за Експо 21

Вчера митничарите на дубайското летище са задържали членове на българската делегация за Експо 2021, които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на съкровището. То трябвало да краси българския павилион, но в момента е арестувано от местните митници.

Предметите с обща маса около 6 кг. чисто злато не били оформени като износ на българската митница. За произхода им имало само писмо, че не са оригинал и културна ценност. Митниците на ОАЕ са освободили делегацията ни след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. Де юре е налице незаконен внос на 6 кг. от ценния метал в ОАЕ.

Копието на съкровището се съхранява в НИМ. То е предоставено на Министерството на икономиката, под чиято шапка е организацията на българското участие в Експо 21. Оттам обаче пропуснали да оформят златото пред нашите митници с манифест за износ, което довело до неприятния инцидент.

Уточнение: В първоначалната публикация допуснахме фактологическа грешка. Репликата на съкровището не тежи 9 кг., а около 6 кг. Извиняваме се на читателите.“

Ето какво обясниха по-късно днес от Министерството на икономиката в своя позиция:

„Във връзка с разпространената информация относно задържани и разпитани членове на българска делегация на летището в Дубай, заради пренасянето на реплика от Панагюрското и Варненското златни съкровища за представянето им в българския павилион на Експо 2020 Ви информираме следното:

Лицата не са служители на Министерството на икономиката, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка, за организиране представянето на България на ЕКСПО 2020.

Като координатор на българското участие в Изложението Министерството на икономиката е обявило обществена поръчка за изпълнител и има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“ , за осигуряване на цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на Р България в Световното универсално изложение ЕКСПО2020 Дубай в ОАЕ.

Министерството на икономиката винаги е оказвало съдействие на изпълнителя при комуникацията му с институциите и е предоставяло необходимата информация за успешното изпълнение на договора.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Роби Уилямс ще строи хотел в Дубай

Документите за износ/внос на културното наследство е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя- ДЗЗД “ България ЕКСПО 2020″.

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя.“

Според Закона за културното наследство официалните копия на съкровището са три – в Пловдивския археологически музей, в Панагюрския музей и в Националния исторически музей.

По-рано и Министерството на културата взе отношение по случая, но бързо свали опровержението от страницата си във фейсбук. В опровержението се казваше, че копието е предоставено на Министерството на икономиката от Националния исторически музей, който не участва в експото в Дубай. На фейсбук страницата на министерството остана само лаконичният коментар на служебния министър Велислав Минеков, че „проблемът вече е решен“.

Как и защо реплика на Панагюрското и Варненското съкровища бе задържана в Дубай

Как е решен проблемът не става ясно от лаконичния коментар на министъра.

БНТ цитира по-рано сваленото опровержение на Министерството на културата, в което се казваше:

„Появилите се по-рано в електронни медии публикации относно проблем с участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“ са изцяло фалшиви“, заявяват Министерството на културата и Националният исторически музей в официално съобщение и подчертават, че имат коректно сключен договор с Министерството на икономиката за показването на копие от съкровището в Дубай.

Те са категорични, че всички предмети за участие в „ЕКСПО 2020“ са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии, които осигуряват безопасното им пренасяне.

„Националният исторически музей има коректно сключен договор с Министерството на икономиката, организатор от българска страна, за участие на копия на движими културни ценности в българския павилион на „ЕКСПО 2020“.

Служителите на Националния исторически музей съвсем точно са изпълнили всички клаузи на договора и са спазили изискванията на българското законодателство, което лесно може да бъде установено при документална проверка“, казват от Музея, цитирани от БНТ.

„Няма задържани служители на НИМ. Няма задържани предмети. Истинската новина е, че всички предмети са поставени в специално изработени за целта транспортни кутии (видно от приложената снимка), които осигуряват безопасното им пренасяне“.

предишна статияВ Дубай задържаха копие на Панагюрското златно съкровище
Следваща статияМинистерството на икономиката обвини изпълнителя за арестуваните реплики на златни съкровища в Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.