Огромно количество дъжд се изля над Дубай, където улиците се превърнаха в реки, а стотици хора бяха блокирани в автомобилите си

Истински ужас: Порой наводни Дубай

В рамките на 24 часа в Обединените арабски емирства паднаха валежи колкото иначе за цяла година. Много от улиците в Дубай се превърнаха в реки, летището също бе наводнено, пише АРД.

От снимките в социалните медии се вижда как самолетите се движат в около 20 сантиметра вода на терминала на летището. Чекирането в авиокомпанията „Emirates“ временно бе невъзможно, тъй като персоналът и пасажерите срещаха затруднения да стигнат до летището заради наводнените улици и спряното метро.

Пред агенция „Асошиейтед прес“ семейна двойка определя ситуацията на летището като „истински ужас“. „Не можеш да хванеш такси. Хората спят в станциите на метрото. Има и хора, които спят на летището“. От летището заявиха, че проблемите ще продължат още известно време и помолиха за търпение: „Полагаме усилия за максимално бързото възстановяване на нормалната работа при тези толкова тежки условия“.

Само във вторник Дубай са паднали 142 литра дъжда на квадратен метър, съобщава „Асошиейтед прес“. Други източници споменават за до 254 литра на кв. м. При положение, че средните годишни валежи в емирството са между 95 и 140 литра на кв.м. А последните валежи бяха придружени и от градушка и буря.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Българки, омъжени в Дубай, също имат сериозни проблеми

В Рас ал-Хайма, най-северното от емирствата, 70-годишен човек е загинал, след като автомобилът му бил повлечен от водните маси.

Държавните медии пишат, че това са най-силните валежи от началото на измерванията през 1949 г., т.е. далеч преди основаването на емирствата през 1971 г. В столицата Абу Даби към училищата, правителствените институции и фирмите бе отправен призив по възможност да учат и да работят от вкъщи.

Дръзналите да тръгнат на път из Дубай с коли се оказаха заклещени с автомобилите си. Някои е трябвало да пренощуват в колите си, пише АРД. Властите изпратиха цистерни по улиците и магистралите да изпомпват водата. Някои къщи също бяха наводнени.

Дъждовете в Обединените арабски емирства са рядкост – вали основно в по-студените зимни месеци. А понеже вали толкова рядко, много улици и други райони нямат отводнителни системи. Затова когато се излее порой, се стига до наводнения.

Дъждове имаше и в Катар, Бахрейн и Саудитска Арабия. В султаната Оман пороите доведоха до смъртта на 18 души, сред които десетима ученици, съобщават местните власти.

Биляна Михайлова (редактор)

предишна статияВижте най-луксозните летища по света
Следваща статияВ Дубай очакват визите в страната ни да станат електронни или да се получават при пристигане

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.