Истанбул и Анталия са в първата петица на 100-те най-посещавани градове в света

Компанията за маркетингови изследвания Еuromonitor International включва два от най-популярните градове на Турция – Истанбул и Анталия – в първата петица на най-посещаваните 100 градове в света. По данни на Еuromonitor International броят на туристите, посетили Истанбул само за една година (2023 г.), се е увеличил с 26 на сто в сравнение с предходната година (2022 г.).

По този показател мегаполисът Истанбул, който е поставен на 5-то място, е задминал Дубай и Лондон, допълва компанията. На четвърто място е посочена Анталия, която едни наричат ”безименния туристически герой“, а други – “перлата на турския туризъм”.

Анталия е една от популярните дестинации на Турция за почивки и туризъм в района на Източното Средиземноморие. През изминалата година е посетена от 16,5 млн. туристи, което представлява 12 пъти повече от постоянното й население. Между чуждестранните туристи, посетили Анталия през изминалата година, на първите три места са туристите от Русия, Германия и Великобритания.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Журналистическо разследване: Майката на Пеевски има вила в Дубай

В Анталия е постигнат 29 процента ръст в туризма през 2023 г., съобщиха за БТА от Дирекцията за култура и туризъм на Анталия, която участва със самостоятелен щанд на международното туристическо изложение EMITT, което се проведе миналата седмица в Истанбул. Предварителните заявки за 2024 г. показват, че броят на туристите на Анталия значително ще надхвърли досегашните.

По данни на турското министерство на културата и туризма, огласени на EMITT-Истанбул, през 2023 г. Турция е била посетена от 56,7 млн. туристи и са получени 56 млрд. долара приходи.

предишна статияНай-дългите директни полети в света
Следваща статияЛетището в Дубай посрещна 87 млн. пътници през 2023 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.