IATA прогнозира, че авиокомпаниите ще реализират печалба от 30 милиарда долара през 2024 г.

Световната авиоиндустрия ще генерира 30,5 млрд. долара нетна печалба през тази година, прогнозира Международната асоциация за въздушен транспорт, на фона на по-високите цени на билетите и продължаващото желание за пътуване след пандемията.

Прогнозата е сравнима с печалбата от 27,4 млрд. долара, постигната през миналата година, заявиха от IATA на годишното си общо събрание в Дубай в понеделник. Тя е по-оптимистична и от 25,7 млрд. долара, които IATA прогнозира за тази година през декември. Но въпреки че печалбата нараства, разходите също се увеличават, което забавя приходите на пътник, заявиха от IATA. 

„Печалбата от едва 6,14 долара на пътник е показателна за това колко малка е нашата печалба – едва ли ще стигне за кафе в много части на света“, заяви генералният директор на IATA Уили Уолш.

Световната авиационна индустрия успя да се съвземе от пандемията, която натежа над авиокомпаниите по света и принуди много от тях да търсят спасителни мерки. Въпреки че търсенето се възстанови, авиокомпаниите все още са изправени пред редица нови проблеми – от липсата на устойчиво авиационно гориво до бизнеса с Китай, който все още не се е възстановил, и геополитическото напрежение, което ограничава някои маршрути. 

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Time Out: Това са 20-те най-добри градски кулинарни дестинации за 2024 г.

Друга сериозна пречка е недостигът на налични нови самолети, който ограничава капацитета. Както Boeing Co., така и Airbus SE се борят да произвеждат самолети достатъчно бързо, за да отговорят на търсенето, а превозвачите по света имат стотици самолети, които са поръчани.

„Решаването на проблемите по веригата за доставки е от решаващо значение, за да можем да разполагаме ефективно с флота, за да отговорим на търсенето“, каза Уолш. „И облекчението от парада на обременителните регулации и постоянно увеличаващите се данъчни предложения също би помогнало.“

По региони IATA прогнозира, че Северна Америка ще има най-голям принос за печалбите на индустрията, като ще получи 14,8 млрд. долара. Европа ще допринесе с 9 млрд. долара, а Близкият изток – с 3,8 млрд. долара, съобщиха от IATA. 

Международните пътувания в Азия остават слаби, според IATA, задържани от Китай, които остават под нивата отпреди Covid. 

„В региона все още има голямо отложено търсене на трансгранични пътувания, което вероятно ще стимулира бъдещите перспективи за растеж“, заявиха от IATA.

предишна статияTime Out: Това са 20-те най-добри градски кулинарни дестинации за 2024 г.
Следваща статияОтравянето на котка предизвика недоволство в Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.