Градовете с най-много небостъргачи

Дубай и Ню Йорк са едни от градовете с най-много небостъргачи в световен мащаб, но нито един от тях не заема челната позиция в тази класация. Общо 12 от 25-те града с най-много сгради с височина от над 150 м се намират в Китай. Въпреки че само шест от сградите в Хонконг се извисяват над 300 метра, специализираният административен район е първенец по общ брой на небостъргачите. По последни данни там има 657 високи сгради спрямо 513 за Шънджън.

„Голямата ябълка“, както наричат Ню Йорк, се нарежда трети с 421 сгради над 150 метра, от които 16 над 300 метра.

Невероятното строителство в последното десетилетие нарежда Дубай на четвъртото място. Във вече бившето рибарско селце днес има 395 сгради над 150 метра и рекордните за света 28 постройки, извисяващи се над 300 м.  

Именно там се намира и най-високата сграда в света – Бурж Халифа (828 м). В топ 10 са още четири китайски града – Гуанджоу, Шанхай, Чонгкинг и Ухан. Между тях се нареждат японският Токио и столицата на Малайзия – Куала Лумпур. В общо 23 града по света има по над 100 сгради, смятани за небостъргачи, сочат данни на Visual Capitalist. Очаква се при завършването си Merdeka 118 в Куала Лумпур да се нареди на втората позиция сред най-високите сгради в света. Откриването на 679-метровата структура е планирано за идния месец.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Българите избират екзотични дестинации за пролетната ваканция
предишна статияДубай предлага безплатно настаняване за семейства с деца
Следваща статияДубай с нов рекорд – продаден е пясък за 34 млн. долара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.