Голяма новина за турската атомна централа

Агенцията за ядрено регулиране на Турция издаде лиценз за строителството на четвърти енергоблок на АЕЦ „Аккую“. Това позволява на компанията „Аккую Нуклеар“, част от „Росатом“, да започне всички дейности по изграждане на енергоблока, като до края на годината се планира начало на полагането на фундаментните плочи на реакторната и турбинната сграда.

Процесът на лицензиране на АЕЦ „Аккую“ включва около 120 различни лицензи и разрешения от редица държавни ведомства в Турция. Най-важните от тях вече са оформени – положително заключение от Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), лиценз за производство на електроенергия, както и разрешение за строителство на всичките четири енергоблока на атомната централа. Предстои Агенцията за ядрено регулиране да разгледа заявките за получаване на лиценз за зареждане на гориво и въвеждане в експлоатация, и акредитация на персонала за всеки от енергоблоковете.

„Получаването на лиценз за строителството на четвърти енергоблок е важен етап в развитието на проекта. Благодаря от сърце и на турските, и на руските колеги, участвали в процеса. С това завършихме лицензионния процес на атомната централа с четири енергоблока, като по този начин бе потвърдена безопасността, цялостното разработване, валидността и уникалността на проекта. В началото на следващата година ще започнем изграждане на фундаментната плоча на сградите на ядрения остров“, коментира генералният директор на „Акую Нуклеар“ Анастасия Зотеева.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубайски принцеси също подслушвани

В момента площадката на първата АЕЦ в Турция е един от най-големите атомни строителни обекти в света и на нея ежедневно работят над 13 000 души, повече от 1000 специализирани машини и 70 крана. Всички дейности на площадката, разположена в провинция Мерсин на брега на Средиземно море, се извършват в тясна координация и под надзора на турските държавни институции и независими организации.

предишна статияТурция притисна големите магазини
Следваща статияГигантски скулптури на хора показаха на „Експо 2020“ в Дубай (ВИДЕО)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.