Гълъб Черпоков: Визите са проблем за идването на повече китайски туристи

Един от най-големите професионалисти в българския туризъм и доайен с 48 години опит – Гълъб Черпоков, коментира срещата на министъра на туризма Зарица Динкова с представители на китайската провинция Джъдзян. Според нея основната предпоставка за увеличение на туристите от Китай е подобряване на свързаността между двете страни. Черпоков обаче обясни пред TravelNews, че не е това пречката, защото има достатъчно полети през различни съседни държави. „Проблемът са визите и за неговото решаване зависи само от българската страна“, подчерта той. Именно в тази посока трябва да работи министър Динкова. 

Гълъб Черпоков счита за полезно да сподели един спомен, като управител на туроператора „Вегена“: 

„Преди 15 години решихме да опитаме късмета си на китайския пазар с неговите огромни възможности. За целта се включихме в организираната туристическа борса в Пекин. Програмите направихме в брошура на китайски език. Бяхме впечатлени от китайците, посещаващи борсата и нашия щанд. Те бяха облечени модерно, със самочувствие и възпитание на европейци, което значително се различаваше от представите ни от китайските граждани, придобити от живеещите в България. Бяхме посетени и от представители на нашето посолство. Зарадвахме се, че те видяха големия интерес на китайските граждани за пътуване към България, но и чуха оплакванията от големите затруднения при получаването на българска виза, което трае повече от месец и само от две места в Китай – Пекин и Шанхай. 

Китайските фирми информираха консула, че местното правителство е направило списък от държави, с които приоритетно да се развиват пътуванията на китайските граждани и в него е включена България.  

Върнахме се ентусиазирани от големите възможности на този огромен пазар. На консула му предстои идване в България и предложихме да направим среща с отговорни служители в Министерството на външните работи и Министерство на културата и туризма тогава, на която да се обсъди въпроса с визите. На връщане от Пекин, на московското летище, срещнах Димитър Хаджиниколов – тогава зам.-министър, отговарящ за туризма в Министерството на културата и туризма. Информирах го за резултатите от участието ни на борсата в Пекин, разговорите с консула и включването на България в списъка на привилегированите страни, с които Китай ще развива туризма. Тогава той каза, че отива в Пекин, именно за подписването на протокол за туристическо сътрудничество при новите условия. 

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Божков: Съдът в Дубай отказа да ме екстрадира, България не представи заповед за задържане

След две седмици консулът пристигна в София. На обажданията ми за уреждане на среща реагираше, а после се "покри ". 

Фирмите, с които бяхме на борсата в Пекин и видяхме новите възможности, чрез Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и нейната сърцата тогава председателка Донка Соколова, заедно с усилията на нашия зам.-министър Димитър Хаджиниколов, успяхме да уредим среща с министъра на външните работи Надежда Михайлова – Нейнска. Присъстваха колегите, участвали на борсата в Пекин, и живо заинтересовани от решаването на въпроса с визите. Искането ни беше те да се издават в срок до 14 дни. Министър Михайлова обеща да съдейства за решаването на въпроса. 

Усилията на двама министри се оказаха недостатъчни за решаването на зависещи от тях проблем. Причината търсим в липсващата информация в различните служби, които не знаеха, че потенциалните туристи от Китай, коренно се различават от постоянно живеещите китайци у нас. Тази информация би трябвало да бъде изпращане от българските дипломати в Китай. Възможно е те да са се страхували, че ще се увеличи работата им. 

Независимо от трудностите с визите, китайски туристи, макар и ограничено, започнаха да пристигат. Това бяха малки групи от 8-10 души, които ползваха програмата за класическата обиколка на страната, комбинирана с Румъния или с Франция. Пристигна и една група от 18 туристи, която поръча 5-звезден хотел, луксозни ресторанти и екскурзовод на китайски език. Ангажирахме Веселин Карастоянов, преподавател по китайски език в Софийския университет. Всички туристи останаха доволни, видно от анкетите листове. 

Туристите пътуваха по редовни самолетни линии през Москва, Дубай и Истанбул. Не съществуваше никакъв проблем с пътуванията между двете страни. Проблемът са визите и за неговото решаване зависи само от българската страна“. 

предишна статияЗарица Динкова: Адаптацията към промените в климата е гаранция за повече конкурентоспособност в туризма
Следваща статияКЗП съветва как да се предпазим от измами в сайтове за продажба на екскурзии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.