Гешев: Хубаво е да се четат европейските доклади, ще ви допълня нещо за лице, което се укрива в Дубай

Той заяви, че прокуратурата не разследва по политически признак, а извършители на престъпления и подчерта, че по естествени причини за корупция най-много разследвани са представители на управляващите, което той каза и вчера на комисия по отношение на КТБ.

Гешев отчете спад на телефонните измами за първите 5 месеца с 95%, на битовите кражби – с 22%, на грабежите с 19% и на моторни превозни средства – с 13%.

Хубаво е да се четат европейските доклади, за да знаем какво трябва да променим. Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не само прокуратурата е виновна за незадоволителните резултати“, каза още Иван Гешев.

„Замразени са около 3 млрд. лв. след уведомления на прокуратурата до КПКОНПИ. Това са над 1,5 млрд. евро. Това са случаите преди двата емблематични на едно лице, укриващо се в Дубай (бел.ред. – Васил Божков). По този случаи са иззети множество артефакти, имащи белези на културно-исторически ценности, само законно притежаваните от него се оценяват на 1 млрд. евро“, обяви Гешев по повод борбата на прокуратурата с престъпността.

„Към днешна дата ще ви допълня нещо по делото срещу едно лице, което се укрива в Дубай. Има две досъдебни производства – по едното са привлечени 11 лица. Важно е да се посочи, че от 212 предмета, които има доказателства, че са законно регистрирани, след претърсването са открити 6678 артефакта. В хода на претърсването е доказано, че предметите се съхраняват против всякакви правила в кутии с надписи от местата в България, където са изкопани“, уточни Гешев.

По думите му, прокуратура ще направи всичко възможно за да се направи експертиза на тези предмети от най-добрите специалисти – не български, а от ЕС.

Специално за Божков, който главният прокурор така и не нарече по име, Гешев говори, че се подготвя законово предложение и прокуратурата с интерес щяла да следи кои ще са вносителите.

Отчетът на Гешев се събира на 63 страници с графики, таблици и информация за образуваните досъдебни производства както в цялата страна, така и по районни и окръжни прокуратури и бе внесен в парламента в края на миналата седмица.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Българският щанд на Дубай ЕКСПО е празен и непривлекателен

В доклада се застъпват темите за спирането на метрото на станцията на Ректората от протестиращи, колекцията от артефакти на Васил Божков и незаконните сметища. Отчита се, че от 91 335 решени досъдебни производства – прекратени са 45 282.

Спрени са други 25 232, от които 20 560 поради неразкриване на извършителя. Внесени в съда са 18 351 досъдебни производства. Написаните обвинителни актове са 9991, като 5849 са приключили със споразумения.

От предадените на съд лица за същия период – 20 366 лица, което е 84,2%, са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт. Оправданите лица, с влязъл в сила съдебен акт, са 1,9% от всички лица. В съда са внесени 226 прокурорски акта и са предадени 283 лица, става ясно още от доклада.

Според правилника на парламента главният прокурор трябваше в 10-минутно изложение да представи отчета, след което да отговаря на въпроси, но експозето му продължи доста по-дълго време.

Изслушването е безпрецедентно, защото не е по годишните доклади за дейността на прокуратурата, а бе поискано от опозиционни депутати за спазването на законите и презумпцията за невинност още в края на юли, малко след първите протести с искането за оставка на правителството и главния прокурор.

За първи път в изслушването в правната комисия вчера депутатите питаха не за статистика, а повдигнаха въпроси и поискаха отчет за всички последни скандали и разследвания на държавното обвинение (най-активни бяха тези от БСП). Отговорите на Гешев бяха основно с познати тези и твърдения като той успя да избегне отговори по същество на някои от най-важните от тях.

Депутатите от БСП, които инициираха изслушването, останаха недоволни от получените обяснения и обявиха, че не подкрепят доклада като 7 души гласуваха „против“, но в крайна сметка отчетът бе приет в комисията с мнозинство и 14 гласа „за“.

предишна статияВ Дубай направиха най-високото виенско колело в света, атракцията отваря на 21 октомври (снимки)
Следваща статияДубай използва кучета за идентифициране на пътници с коронавирус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук