Гешев: Хубаво е да се четат европейските доклади, ще ви допълня нещо за лице, което се укрива в Дубай

Той заяви, че прокуратурата не разследва по политически признак, а извършители на престъпления и подчерта, че по естествени причини за корупция най-много разследвани са представители на управляващите, което той каза и вчера на комисия по отношение на КТБ.

Гешев отчете спад на телефонните измами за първите 5 месеца с 95%, на битовите кражби – с 22%, на грабежите с 19% и на моторни превозни средства – с 13%.

Хубаво е да се четат европейските доклади, за да знаем какво трябва да променим. Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не само прокуратурата е виновна за незадоволителните резултати“, каза още Иван Гешев.

„Замразени са около 3 млрд. лв. след уведомления на прокуратурата до КПКОНПИ. Това са над 1,5 млрд. евро. Това са случаите преди двата емблематични на едно лице, укриващо се в Дубай (бел.ред. – Васил Божков). По този случаи са иззети множество артефакти, имащи белези на културно-исторически ценности, само законно притежаваните от него се оценяват на 1 млрд. евро“, обяви Гешев по повод борбата на прокуратурата с престъпността.

„Към днешна дата ще ви допълня нещо по делото срещу едно лице, което се укрива в Дубай. Има две досъдебни производства – по едното са привлечени 11 лица. Важно е да се посочи, че от 212 предмета, които има доказателства, че са законно регистрирани, след претърсването са открити 6678 артефакта. В хода на претърсването е доказано, че предметите се съхраняват против всякакви правила в кутии с надписи от местата в България, където са изкопани“, уточни Гешев.

По думите му, прокуратура ще направи всичко възможно за да се направи експертиза на тези предмети от най-добрите специалисти – не български, а от ЕС.

Специално за Божков, който главният прокурор така и не нарече по име, Гешев говори, че се подготвя законово предложение и прокуратурата с интерес щяла да следи кои ще са вносителите.

Отчетът на Гешев се събира на 63 страници с графики, таблици и информация за образуваните досъдебни производства както в цялата страна, така и по районни и окръжни прокуратури и бе внесен в парламента в края на миналата седмица.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Aviareps представи екзотични дестинации у нас за зимния сезон

В доклада се застъпват темите за спирането на метрото на станцията на Ректората от протестиращи, колекцията от артефакти на Васил Божков и незаконните сметища. Отчита се, че от 91 335 решени досъдебни производства – прекратени са 45 282.

Спрени са други 25 232, от които 20 560 поради неразкриване на извършителя. Внесени в съда са 18 351 досъдебни производства. Написаните обвинителни актове са 9991, като 5849 са приключили със споразумения.

От предадените на съд лица за същия период – 20 366 лица, което е 84,2%, са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт. Оправданите лица, с влязъл в сила съдебен акт, са 1,9% от всички лица. В съда са внесени 226 прокурорски акта и са предадени 283 лица, става ясно още от доклада.

Според правилника на парламента главният прокурор трябваше в 10-минутно изложение да представи отчета, след което да отговаря на въпроси, но експозето му продължи доста по-дълго време.

Изслушването е безпрецедентно, защото не е по годишните доклади за дейността на прокуратурата, а бе поискано от опозиционни депутати за спазването на законите и презумпцията за невинност още в края на юли, малко след първите протести с искането за оставка на правителството и главния прокурор.

За първи път в изслушването в правната комисия вчера депутатите питаха не за статистика, а повдигнаха въпроси и поискаха отчет за всички последни скандали и разследвания на държавното обвинение (най-активни бяха тези от БСП). Отговорите на Гешев бяха основно с познати тези и твърдения като той успя да избегне отговори по същество на някои от най-важните от тях.

Депутатите от БСП, които инициираха изслушването, останаха недоволни от получените обяснения и обявиха, че не подкрепят доклада като 7 души гласуваха „против“, но в крайна сметка отчетът бе приет в комисията с мнозинство и 14 гласа „за“.

предишна статияВ Дубай направиха най-високото виенско колело в света, атракцията отваря на 21 октомври (снимки)
Следваща статияДубай използва кучета за идентифициране на пътници с коронавирус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.