Ето кои са двете най-натоварени летища в света

  • Сподели
  • Сподели
  •   

Летище Истанбул е второто най-натоварено в света по отношение на международния пътнически трафик през миналата година, според Международния съвет на летищата (ACI).

В категорията на международния трафик летището в Дубай оглави списъка на ACI с 29,1 милиона пътници, а по отношение на общия брой пътници първото място зае летището в Атланта със 75,7 милиона.

Турското мегалетище е обслужило 26,5 млн. пътници през миналата година, което е със сериозните 66% повече от 2021 г., но броят на пътниците, преминали през летище Истанбул, е с 33% по-малък в сравнение с 2020 г., когато свързаните с COVID-19 ограничения удариха световната индустрия за въздушен транспорт и туризъм.

Летището в популярната ваканционна дестинация Анталия на средиземноморското крайбрежие на Турция се класира на осмо място в списъка на ACI „10-те най-натоварени летища в света“, съобщава „Хюриет“.

Международният пътнически трафик на летище Анталия е скочил с над 160% през миналата година от 2021 г. до 17,2 млн. души.

През миналата година летищата в Турция са обслужили 128 милиона души, което е с над 57% повече в сравнение с 2021 г., като броят на международните пътници се е увеличил със значителните 87% до 59,7 милиона души. Вътрешният пътникопоток на летищата е нараснал с 38% до 68,7 млн. души.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубай и Рас ал Хайма ще посрещат българи и през 2022 г.

През първото тримесечие на 2022 г. пътникопотокът на летище Истанбул е нараснал със 106% до 11,4 милиона души, а броят на международните пътници се е увеличил със 107% до 8,5 милиона души, сочат последните данни на Генералната дирекция на Държавната летищна администрация (DHMİ).

Класацията на ACI World за пътникопотока показва окуражаваща тенденция на възстановяване, като повечето от най-натоварените летища преди COVID-19 се върнаха на върха, заяви генералният директор на ACI World Луис Фелипе де Оливейра.

„Въпреки че сме предпазливи, че възстановяването може да се сблъска с множество насрещни ветрове, импулсът, създаден от плановете за повторно отваряне на летища от страна на държавите, може да доведе до ръст на пътуванията през втората половина на 2022 г.“, добави той.

предишна статияБългарска авиокомпания иска да прави чартъри в САЩ
Следваща статияКои са най-интересните дестинации, на които може да посрещнете Коледа?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук