Експо 2020 в Дубай се превръща в скандал от ранга на този на АМ "Хемус"

Нови данни и подробности относно българското участие на „Ескпо 2020“ в Дубай извади вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че има над 700 страници от доклади и свидетелски твърдения, които вече са дадени на прокуратурата. И подчерта, че един от хората, които са част от този сигнал, вече е получил телефонно обаждане да си оттегли показанията. Няма да стане, предупреждавам, заяви тя в пленарната зала на парламента.

Обобщението

По думите на вицепремиера, скандалите в цялата ситуация са много на брой. Тя подчерта, че предвидените първоначално пари за българското участие в изложението са увеличени с над 2 000 000 лева и не е ясно защо.

Освен това – на изпълнителя „България експо 2020“ (консорциум, в който влизат фирмите „Сиела Норма“, „Проджект Мениджмънт Адвайзори“ ЕООД, „Арка Л.Т.Д.“ ООД, „Д.о.Ф“ ЕООД и „Инфинити Травел“ АД), са платени авансово над 4,4 млн. лева, по които има обезпечение в случай на неизвършена дейност от само 50%. А по договора имало над 30 неизпълнени ангажимента.

Нинова даде някои примери за неизпълнение – имало е одобрен от държавата списък на фирми, които да бъдат представени, но списъкът е подменен; с 30% са завишени цени на стоки в изложението спрямо първоначално определените; имало е презентация по Zoom, но никой не я чува, защото не е платено за интернет връзка извън павилиона; нямало е рекламно-информационни реклами за българското участие на големия форум. Заради всичко това икономическото министерство е предприело действия да задържи 50-те процента обезпечение, както и да търси в съда връщането на останалите милиони.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубай: Маратон на балкона срещу изолацията

Заради всичко това са направени 6 проверки, направени са опити за комуникация с изпълнителя на договора. Само че даденият адрес за кореспонденция е на фирма, която не е в консорциума, а адресът всъщност е на гръцки гражданин, заяви Корнелия Нинова.

„България експо 2020“ иска още над 2 000 000 лева по договора – блокирано е това плащане, обяви вицепремиерът. „Ако искат, да отиваме в съда и да доказваме кой е крив, кой е прав“, каза Нинова.

Още: Корнелия Нинова: Давам „Експо 2020 Дубай“ на прокуратурата (ВИДЕО)

предишна статияДоц. Драганов: Близо 25% от българския туризъм вече е част от устойчивата екосистема
Следваща статия9-годишно момче от Враца спечели състезание по ментална аритметика в Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук