Експо 2020 в Дубай се превръща в скандал от ранга на този на АМ "Хемус"

Нови данни и подробности относно българското участие на „Ескпо 2020“ в Дубай извади вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че има над 700 страници от доклади и свидетелски твърдения, които вече са дадени на прокуратурата. И подчерта, че един от хората, които са част от този сигнал, вече е получил телефонно обаждане да си оттегли показанията. Няма да стане, предупреждавам, заяви тя в пленарната зала на парламента.

Обобщението

По думите на вицепремиера, скандалите в цялата ситуация са много на брой. Тя подчерта, че предвидените първоначално пари за българското участие в изложението са увеличени с над 2 000 000 лева и не е ясно защо.

Освен това – на изпълнителя „България експо 2020“ (консорциум, в който влизат фирмите „Сиела Норма“, „Проджект Мениджмънт Адвайзори“ ЕООД, „Арка Л.Т.Д.“ ООД, „Д.о.Ф“ ЕООД и „Инфинити Травел“ АД), са платени авансово над 4,4 млн. лева, по които има обезпечение в случай на неизвършена дейност от само 50%. А по договора имало над 30 неизпълнени ангажимента.

Нинова даде някои примери за неизпълнение – имало е одобрен от държавата списък на фирми, които да бъдат представени, но списъкът е подменен; с 30% са завишени цени на стоки в изложението спрямо първоначално определените; имало е презентация по Zoom, но никой не я чува, защото не е платено за интернет връзка извън павилиона; нямало е рекламно-информационни реклами за българското участие на големия форум. Заради всичко това икономическото министерство е предприело действия да задържи 50-те процента обезпечение, както и да търси в съда връщането на останалите милиони.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Ивет Горанова спечели медал от Световното в Дубай

Заради всичко това са направени 6 проверки, направени са опити за комуникация с изпълнителя на договора. Само че даденият адрес за кореспонденция е на фирма, която не е в консорциума, а адресът всъщност е на гръцки гражданин, заяви Корнелия Нинова.

„България експо 2020“ иска още над 2 000 000 лева по договора – блокирано е това плащане, обяви вицепремиерът. „Ако искат, да отиваме в съда и да доказваме кой е крив, кой е прав“, каза Нинова.

Още: Корнелия Нинова: Давам „Експо 2020 Дубай“ на прокуратурата (ВИДЕО)

предишна статияДоц. Драганов: Близо 25% от българския туризъм вече е част от устойчивата екосистема
Следваща статия9-годишно момче от Враца спечели състезание по ментална аритметика в Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.