Дубайското летище е било най-натовареното за международни полети през 2021 г.

Главното летище на Дубай съобщи днес, че е запазило лидерската си позиция като най-натовареното за международни полети, като през него миналата година са преминали около 29 милиона пътници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Данните за туристите през 2021 г. са окуражаващи за ориентираната към туризма икономика на Дубай, който се смята за важна връзка между Изтока и Запада. Цифрите свидетелстват, че международните пътувания са се увеличили, след като пандемията от коронавируса доведе до безпрецедентни глобални локдауни и затваряне на граници през 2020 г. Трафикът на международното летище в Дубай е нараснал с 12 на сто миналата година спрямо 2020 г., когато броят на пътниците е бил 26 милиона души.

Дори с 29,1 милиона пътници, преминали през международното летище на Дубай (DXB), цифрата е твърде далеч от предпандемичния годишен трафик от 86,4 милиона души, регистриран на летището през 2019 г.

Малко над 70 на сто от данните за пътникопотока на летището в Дубай миналата година са от пристигащи, като по-голямата част вероятно са местни, пътуващи до и от емирството. Преди пандемията половината от всички пътници са преминавали транзитно през Дубай.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Съмнение за взривно вещество приземи самолет на FlyDubai в София

Главният изпълнителен директор на летищата в Дубай  Пол Грифитс заяви, че международното летище в емирството очаква тази година през него да преминат 57 милиона пътници, а предпандемичните равнища да бъдат достигнати до 2024 г.

Дубай свърши много добра работа, за да върне доверието на пътниците. Той е безопасен град, който да посетите за почивка или по бизнес. Смятам, че актуалните тенденции на възстановяване всъщност са много окуражителни, коментира Грифитс. 

Международното летище в Дубай заема първо място в света по натовареност за осма поредна година, надминавайки лондонското "Хийтроу" (Heathrow) и "Хартсфилд-Джаксън" (Hartsfield-Jackson) в Атланта по отношение на международните пътувания. Американското летище обаче е едно от най-натоварените от гледна точка на общия пътнически трафик. 

Най-големият дял от трафика на Дубайското летище миналата година идва от Индия с 4,2 милиона пътници, следвана от Пакистан с 1,8 милиона пътници.

Ключов пазар за растеж на пътуванията до и от Дубай е съседната Саудитска Арабия, която работи активно, за да привлече бизнесмени и туристи в пряка конкуренция с Дубай и в по-широк план с ОАЕ, отбелязва АП.

предишна статияПенгуин травъл прави уникални турове до нестандартни дестинации
Следваща статия3 интересни дестинации за екскурзия в чужбина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук