Дубай започва изграждането на най-големия летищен терминал в света

Дубай обяви, че е започнала работа по нов терминал на международното летище Ал Мактум, което владетелят на емирството в Персийския залив каза, че ще стане "най-голямото в света" на цена от почти 35 милиарда долара.

„Ние одобрихме проектите за новия пътнически терминал на международното летище Ал Мактум и (започваме) строителството на сградата на цена от 128 милиарда AED (34,85 милиарда долара)“, обяви в мрежата Х шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, владетелят на Дубай и премиер Обединените арабски емирства (ОАЕ).

След като заработи напълно, летището ще "обслужва пътнически капацитет от 260 милиона годишно", се казва в изявление на правителството. Шейх Мохамед каза, че то ще има "най-големия капацитет в света" и ще бъде "пет пъти по-голямо от сегашното международно летище в Дубай", което е един от най-натоварените въздушни центрове в света. Според Шейх Ахмед бин Саид Ал Мактум, президент на Дубайската служба за гражданска авиация и главен изпълнителен директор на флагманския превозвач Emirates, „първата фаза на проекта ще бъде готова в рамките на период от 10 години, с капацитет да поеме 150 милиона пътници годишно.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Васил Божков не е арестуван, обяви бивш наш консул в Дубай

Построено в покрайнините на града, летище Ал Мактум поема сравнително малък дял от въздушния трафик на финансовия център в Персийския залив. Властите искат то да замени международното летище в Дубай, което има капацитет до 120 милиона пътници годишно и чието местоположение в центъра на града предотвратява разширяването. /БГНЕС, АФП

предишна статияСлед наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището
Следваща статияЕмирейтс Груп с рекордна печалба от 5,1 милиарда долара за финансовата 2023 година

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.