Дубай събра най-добрите ресторанти в Близкия изток

Един град в списъка на “50-те най-добри ресторанта за 2024 г. в Близкия изток и Северна Африка” определено доминира в класацията. Дубай има 18 ресторанта в топ 50, докато Аман, Кайро и Тел Авив, са с по 5 ресторанта и си разделят второто място. Маракеш и Бейрут заемат съвместно третото място с по 3 ресторанта, пише CNN.

Списъкът, за който са гласували повече от 250 експерти в областта на храните и напитките в региона, включва ресторанти в 14 града и отразява бързия растеж на ресторантската сцена в региона. С процъфтяващ кулинарен пейзаж от над 13 000 заведения за хранене, Дубай доминира в списъка от самото му създаване през 2022 г., като 15 от 50-те ресторанта в списъка се намират в града през последните две издания.

Бистро Orfali Bros спечели титлата за втора поредна година. Открито през 2021 г. от трима братя – Мохамед, Уасим и Омар – менюто отбелязва сирийското им наследство и включва международни влияния от многобройните чуждестранни жители на Дубай. Много сме щастливи, за нас е голяма чест да получим това отличие. Игривото меню представя дубайската общност и разнообразието от хора тук", заяви Мохамед Орфали. В изявление за пресата Уилям Дрю – директор по съдържанието на 50-те най-добри ресторанта в Близкия изток и Северна Африка – похвали бистро Orfali Bros за "креативността, иновациите и представянето на храната, допълнени от интимния стил на обслужване".

Сред другите дубайски ресторанти в челната десетка са Trèsind Studio (изискан ресторант, специализиран в експериментална, модерна индийска кухня), Ossiano (емблематичният "подводен" ресторант за морски дарове в Atlantis, The Palm), Moonrise (интимен ресторант, вдъхновен от японската и близкоизточната кухня) и 3Fils (известен с неангажиращите си азиатски фюжън ястия и специалитети с морски дарове). През двете години, откакто 50 Best започна да изготвя списъка си за региона на Близкия изток и Северна Африка, типът гости, които посещават ресторантите в Дубай, се е променил”, каза Грегоар Бергер, главен готвач в Ossiano, който е обявен за третия най-добър ресторант в региона.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Мюзикълът Малкият принц от Бродуей гостува в България през януари

“Ресторантският пейзаж в Дубай се промени драстично, откакто започнаn работа в Ossiano през 2014 г., като районът се отдалечи от франчайзите и хиперкомерсиализираните предприятия, и се насочи към ресторантски преживявания, които наблягат на артистичността и кулинарното пътешествие”, допълни той.

Наградите 50 Best Restaurants са помогнали да се "постави фокус" върху развиващата се хранителна сцена, като организаторите дават платформа и на по-обикновените ресторанти, които са създали здравословна конкуренция сред многобройните заведения за хранене в града. Сега Бергер вижда все повече гости от чужбина, които посещават Дубай, за да открият нови кулинарни дестинации и да намерят нещо, което вярвам, че няма да намерят никъде другаде". В списъка са добавени три нови ресторанта от Дубай: Bait Maryam, в който шеф Салам Дакак запознава посетителите с домашната палестинска кухня; 21 Grams, ресторант и пекарна, предлагащи балканска кухня; и Row on 45, ресторант с изискана кухня, ръководен от известния готвач Джейсън Атертън. Предвид продължаващия конфликт в Близкия изток, организаторите избраха тази година да се откажат от награждаване на живо в региона.

предишна статияДубай има най-добрите ресторанти в Близкия изток
Следваща статия3 причини да посетите Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.