Дубай с нов музей на бъдещето, призван да решава световни проблеми

Наречен е музей на бъдещето, защото неговата мисия е да решава глобални проблеми на човечеството. В сградата се помещава научен и изследователски център, в който да ще се работи по всички въпроси, засягащи бъдещето на планетата – от климатични промени до пробиви в медицината.

Сградата впечатлява с необичайната си форма – овал с вътрешен отвор, наподобяващ око. Идeятa е заимствана oт дpeвнoтo ĸитaйcĸo изĸycтвo „Фън Шyй“, ĸaтo eлипcaтa cимвoлизиpa нeбeтo и зeмятa, a пpaзнoтo пpocтpaнcтвo – нeизвecтнoтo.

Фасадата е покрита с фибростъкло и неръждаема стомана, създадена от хиляди свързани помежду си форми. Акцент във външността на „окото“ са калиграфските надписи на арабски език, пресъздаващи стихове на самия шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, емира на Дубай.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  История като от роман: Възможно ли е дубайски шейх да е отвлечено италианче?

Музеят дава възможност да погледнем 50 години напред в бъдещето, като седемте му етажа са разделени на различни тематики. Три от тях са отделени за преживявания, свързани с Космоса, различни екосистеми и биоинженерството.

Един етаж е запазен за технологии, които се очаква в близко бъдеще да станат част от живота ни, а последният етаж е запазен за децата. На него те ще бъдат подлагани на различни предизвикателства, като целта е да станат „собствените си герои“.

Музеят на бъдещето в Дубай попадна в класацията на National Geographic за 14-те най-красиви музея в света и е описван като „най-технологичната и красива атракция в страната“.

предишна статияДрийм холидейс предлага почивка в Дубай и Рас Ал Хайма
Следваща статияРуските олигарси спасяват частните си самолети и яхти в Малдивите и Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук