Дубай с нов музей на бъдещето, призван да решава световни проблеми

Наречен е музей на бъдещето, защото неговата мисия е да решава глобални проблеми на човечеството. В сградата се помещава научен и изследователски център, в който да ще се работи по всички въпроси, засягащи бъдещето на планетата – от климатични промени до пробиви в медицината.

Сградата впечатлява с необичайната си форма – овал с вътрешен отвор, наподобяващ око. Идeятa е заимствана oт дpeвнoтo ĸитaйcĸo изĸycтвo „Фън Шyй“, ĸaтo eлипcaтa cимвoлизиpa нeбeтo и зeмятa, a пpaзнoтo пpocтpaнcтвo – нeизвecтнoтo.

Фасадата е покрита с фибростъкло и неръждаема стомана, създадена от хиляди свързани помежду си форми. Акцент във външността на „окото“ са калиграфските надписи на арабски език, пресъздаващи стихове на самия шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, емира на Дубай.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Най-големият изкуствен риф в света ще бъде създаден в Дубай

Музеят дава възможност да погледнем 50 години напред в бъдещето, като седемте му етажа са разделени на различни тематики. Три от тях са отделени за преживявания, свързани с Космоса, различни екосистеми и биоинженерството.

Един етаж е запазен за технологии, които се очаква в близко бъдеще да станат част от живота ни, а последният етаж е запазен за децата. На него те ще бъдат подлагани на различни предизвикателства, като целта е да станат „собствените си герои“.

Музеят на бъдещето в Дубай попадна в класацията на National Geographic за 14-те най-красиви музея в света и е описван като „най-технологичната и красива атракция в страната“.

предишна статияСпецпрокуратурата подхваща българското участие в Дубай ЕКСПО
Следваща статияРуските олигарси спасяват частните си самолети и яхти в Малдивите и Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.