Дубай представя сюрреалистични изображения

Дубай е известен със своята спираща дъха архитектура и емблематичен силует. 

Художникът Бабер Афзал обаче представя града-държава в нова светлина чрез поредица от зашеметяващи изображения, които съчетават архитектура, околна среда и атмосфера.

„Има много места, които обичам в Дубай, особено архитектурния пейзаж, който продължава да се развива всяка година – и тази еволюция ме вдъхновява, защото съм в състояние да снимам от уникални гледни точки, които да споделям”, обяснява Афзал, цитиран от CNN.

40-годишният артист използва комбинация от пейзажна и архитектурна фотография, както и техники на визуалното изкуство, за да илюстрира град Дубай така, както го вижда.

„Нещо, което остава постоянно в моята работа, независимо дали става дума за заснемане на градския пейзаж или дюни, са мъгливите залези и изгреви в този регион“, казва той.

„Осъзнаването на климатичните условия роди уникален стил на редактиране и техника за изразяване на моите визии.“

Родом от Пакистан, Афзал за първи път започва да прави изкуство през 2007 г. „Интересът ми към изкуството нарасна, след като заснех и редактирах красивия пейзаж на Маргала Хилс в Исламабад, Пакистан“, казва той. „Променящите се стойности на цвета и контраста наистина ме очароваха.“

Афзал проучва местата преди снимките и казва, че често му отнема много часове, за да улови перфектния образ. След това той прекарва няколко дни в постпродукция, манипулирайки изображението и изпълнявайки визията си, за да създаде ефирни, поразителни картини.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  560 хил. българи са закупили пакети за Коледа и Нова година у нас

„Изкуството предоставя мощно средство за изразяване на човешки емоции и преживявания и може да се използва за предаване на сложни идеи и чувства, които иначе биха били трудни за показване“, казва той.

„Целя да подобря това изживяване, като покажа визуални концепции от различна светлина, които ще подчертаят невижданата красота, която съществува в градския живот и в природата.“

Работата на Афзал получава награди в цял свят и се публикува както на местно, така и на международно ниво в списания и книги за фотография. Миналия месец произведението му LUMINOUS беше представено в Ню Йорк на престижното NFT NYC 2023.

Голяма част от работата му е под формата на NFT (незаменяеми токени), като творецът се възползва от цифровия формат, за да добави анимация и сложни изображения, създавайки единствени по рода си движещи се картини, подобни на сънища.

Той вярва, че технологията ще играе важна роля в бъдещето на арт сцената в Дубай. „Очаквам да видя повече артисти, включително и аз, да експериментират с технологиите и да ги включват в нашата работа по нови и иновативни начини през следващите години“, казва Афзал.

предишна статияБългария се представя модерно на туристическото изложение в Дубай
Следваща статияРъст от 40% се очаква на арабските туристи за България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.