Дубай освободи репликите на златните ни съкровища

Панагюрското златно съкровище, което беше задържано в Дубай, вече е освободено, съобщи БНТ. Екип на Националния исторически музей го е придружил до българския павилион, където ще бъде изложено. Организаторите са внесли гаранция и са подписали декларация, че ще бъде върнато обратно в България след Експо 2020 в Дубай.

Вчера стана ясно, че златни реплики на Панагюрското и Варненското съкровище с общо тегло от 12 кг са задържани на летището в Дубай. Те е трябвало да бъдат изложени на Експо 2020 в емирството, а причината за задържането им е, че българският консорциум, натоварен с организацията на участието ни в изложението, не иска да плаща мито за ценностите.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Бахрейн и Катар и ОАЕ са хит в круизните пътувания

Уверенията на местните власти са, че златото ще бъде освободено веднага щом бъдат заплатени дължимите мита, каквото засега обаче организаторът не смята да плаща. От МИ побързаха да уточнят, че задържаните лица не са служители на министерството, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка за организиране представянето на България на Експо 2020 в Дубай. „Като координатор на българското участие в изложението МИ е обявило обществена поръчка за изпълнител и има сключен Договор № 121/13.12 2019 г. с ДЗЗД „България ЕКСПО 2020“, за цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на България“, се казва в съобщението.

предишна статияМинистерството на икономиката обвини изпълнителя за арестуваните реплики на златни съкровища в Дубай
Следваща статияВижте кои са 100-те най-известни градове в света

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.