"Дубай не задава въпроси": защо руснаците изкупуват всичко в Дубай

Имотите за продан достигат рекордни цени. И са прелуксозни: осем спални, тераса с изглед към морето, градина, басейн. Междувременно на пазара са останали само 5-6 такива вили на изкуствения остров Палм Джумейра в Дубай, обяснява брокерът Кас Сайед. Досега сред купувачите са били най-вече руски инвеститори.

От началото на войната насам луксозните имоти в Дубай са увеличили цената си с 50 процента, а някои даже със 100. Съвсем наскоро инвеститор купил шикозна вила за над 70 милиона евро. „Проблемът не е в търсенето, а в предлагането, което е ограничено“, пояснява Сайед.

Сигурен пристан за пари с неясен произход

Емирствата отдавна имат славата на сигурен пристан за хора, чиито пари са със съмнителен произход. Принципно правилата срещу прането на пари бяха затегнати, но на практика е пълно с пробойни, а контрол почти няма. Брокерът Сайед например приема почти всички възможни видове плащания – във всяка валута, включително и в криптовалута. „Можете да ми пратите и гълъб – ще го приемем“, казва той. Най-вероятно поради това през март емирствата влязоха в „сивия списък“ на организацията за борба срещу прането на пари FATF.

В момента Дубай изживява истински бум: олигарси от обкръжението на Путин са добре дошли в Обединените арабски емирства, щом разполагат с достатъчно средства. Твърди се, че само за няколко седмици инвестициите им в Дубай са достигнали почти 300 милиона евро. Както обяснява Дженифър Солтанпур, колежка на Сайед: „Дубай не задава въпроси, всеки е добре дошъл“.

На Запад сметките на руските олигарси са замразени, вилите и яхтите им са иззети. Но тези санкции в емирствата не важат: там руските богаташи могат да харчат пари необезпокоявано, а въздушното пространство е отворено за руските джетове. Който купи имот за 1,4 милиона, получава дори петгодишна виза.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Руските олигарси спасяват частните си самолети и яхти в Малдивите и Дубай

Емирствата и Русия поддържат тесни икономически връзки. Държавният съюз е инвестирал в Русия към 3 милиарда евро, а и енергийното сътрудничество е тясно. Вероятно поради това емирствата заемат неутрална позиция по отношение на войната в Украйна – не пожелаха да осъдят агресията в Съвета за сигурност на ООН.

Това открива невероятни възможности пред брокери като Сайед – телефонът му не млъква от седмици. В офиса едва се справят, но засега успяват да удовлетворят клиентите си.

Десетки хиляди руснаци в емирствата

Ирина Устина е пристигнала преди два месеца от Москва в Дубай. 33-годишната предприемачка е сред 40-те хиляди руснаци в емирствата. Скоро броят им вероятно ще се увеличи значително.

В момента Устина търси многообещаващи инвестиции в новата си родина. А Кас Сайед ѝ съдейства – придружава я до пристанището, където ѝ показва елегантна яхта. Наред с недвижимите имоти, плавателните съдове са още една перспективна възможност за инвеститорите. „Пълно е с яхти. Има всякакви с дължина от 6 до 25 метра и могат да се купят навсякъде“, уверява Сайед.

Устина възнамерява да проучи пазара, преди да вземе решение, но определено е оптимистка: „Емирствата са богата страна с много възможности. Можеш да правиш бизнес, а успоредно с това да се наслаждаваш на слънцето, на морето, на палмите, на приказните гледки“.

Руснаците в Дубай не желаят да говорят с журналисти, особено супербогатите. Но присъствието им е видимо – винаги заобиколени от брокери и консултанти. След слабите години по време на пандемията брокерът Кас Сайед очаква сега бляскави сделки. В сянката на една мръсна война.

СТРОИТЕЛ ИЛИ ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ НА ПАВИЛИОНА НИ ЗА „ЕКСПО 2020“ С 21 ИМОТА В ДУБАЙ

Източник: Дойче веле

предишна статияДубай се превърна в убежище за богати руснаци
Следваща статияVictoria Group Hotels & Resort участва на изложението в Дубай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук