Нови документи разкриват как Ружа Игнатова и приближените ѝ от OneCoin са харчили парите на 3,5 милиона инвеститори от 175 различни държави

Дубай и милионите на Ружа Игнатова: една любовна история

Не е престъпление да притежаваш луксозни недвижими имоти, били те и в Дубай. Собственици на такива са легендарният тенисист Роджър Федерер, фронтменът на „Рамщайн” Тил Линдеман и много други популярни личности. По-интересен е въпросът кои са другите собственици и как са спечелили парите си.

Престъпници от цял свят са инвестирали милиони долари с неизвестен произход в имоти в перлата на Персийския залив, пише ZDF. Един от най-прочутите такива случаи е на криптокралицата Ружа Игнатова, която също е в редиците на онези, предпочели да инвестират в недвижим имот именно в Дубай, вероятно в опит да избегне съдебно преследване.

Информацията за недвижимите имоти в емирството е публикувана под името „Отключен Дубай“ от американския мозъчен тръст „Център за съвременни отбранителни изследвания“. Изтеклите данни дават представа за структурата на собствеността на имотите в емирството.

Игнатова е включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани лица и от години е в неизвестност. И до днес се спекулира дали тя изобщо е жива. Цяла поредица от най-близките ѝ съучастници се появява в данните на „Отключен Дубай“, отбелязва ZDF. Може да се предположи, че имотите на кликата OneCoin в Дубай са платени с пари от тяхната схема.

Имотът на Игнатова в Дубай не е какъв да е, пише германското издание „Шпигел” в свой материал за криптокралицата – разположен на последния етаж на един от най-скъпите комплекси в мегаполиса, апартаментът се простира на 500 квадратни метра, а Игнатова го е придобила за 2,4 милиона евро през 2015 година. Впечатляваща сума, но доста пренебрежима на фона на парите, които е изкарвала в тези години.

Новоразкритите документи показват в подробности как криптокралицата и съдружниците ѝ са инвестирали средствата на най-малко 3,5 милиона инвеститори от 175 различни държави. Те са били използвани включително за закупването на имоти на най-добрите локации в емирството. През годините, в които схемата OneCoin е особено активна, практически цялото ѝ ръководство често пътува до Дубай, пише „Шпигел”. Емирството е примамлива локация, защото данъците са ниски, а екстрадицията рядко изобщо е възможна.

В началото дори местните банки в емирството стават подозрителни и започват разследване по съмнения в пране на пари срещу криптокралицата и нейните приближени, тъй като жилището ѝ на стойност 2,4 милиона евро е придобито чрез компания, основана малко преди сделката. През 2015 г. 50 милиона евро дори са замразени. Това е първият шанс измамата OneCoin да бъде разкрита, но Игнатова към този момент вече е близка с правилните хора в емирството, включително с шейх от една от най-влиятелните фамилии. Така подозренията за пране на пари бързо потъват и OneCoin започва сериозната си дейност от Дубай, обяснява „Шпигел”.

Измамата OneCoin се разраства, а приближени до Ружа Игнатова и съоснователя на фирмата ѝ Себастиан Грийнууд купуват още недвижими имоти в емирството – апартамент за милион евро и друг за 500 хиляди евро.

Финландецът Кари У., един от най-активните хора в OneCoin, придобива най-малко една вила и седем апартамента в емирството. Разкритите данни свързват повече от две дузини дубайски имоти с управленския екип на OneCoin, за които са похарчили десетки милиони.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубайски принцеси също подслушвани

В края на 2015 г. Франк Шнайдер – бивш кадър на службите в Люксембург, се среща за първи път с Ружа във Виена и започва да работи за нея, пише самият той в писмо до съдебните власти в родината си. Задълженията му са били различни – той е съветвал Игнатова по въпроси на сигурността, търсел е нови ръководни кадри за нейните компании, а също така е отговарял за изпирането и укриването на постъпващите средства на клиентите, обяснява „Шпигел”. Специално за тази цел той основава две дружества в Обединените арабски емирства. Твърди се, че Шнайдер е останал верен и на старата си професия, като се подозира, че е шпионирал критиците на OneCoin от името на Ружа и е инсталирал подслушвателни устройства в апартамента на някогашния ѝ любовник в САЩ – за да разбере дали той наистина ще напусне жена си заради нея. Преди всичко обаче се твърди, че Шнайдер е предупредил шефката си за полицейските разследвания, които са започнали срещу нея през 2016 г. и 2017 година. Самият Шнайдер твърди, че Игнатова е получавала информация за съответните срещи на Европол от свои източници в България.

Дори след като Игнатова изчезва, а нейните брат Константин и Себастиан Грийнууд са арестувани, Шнайдер продължава да работи, пише германското издание, а в свой профил в интернет се описва като „Бизнесмен от Дубай, който пътува неуморно“. Чак година по-късно Франк Шнайдер е арестуван, докато е на посещение във Франция.

В отговор на запитванията за OneCoin и недвижимите имоти емирствата заявяват, че приемат ролята си за защита на световната финансова система „много сериозно“ и работят с международни партньори за преследване на престъпници и борба с всички форми на незаконни финансови транзакции, пише „Шпигел”.

Срещу съдружниците на Игнатова са произнесени много съдебни решения. През януари Областният съд в Мюнстер осъди на лишаване от свобода трима заподозрени от Германия. Нейният брат Константин, който се призна за виновен за пране на пари и измама в САЩ и даде обширни показания за света на фалшивите OneCoin и техния персонал, беше освободен от затвора в САЩ през март тази година след почти три зад решетките. Той се върна в София, където живее в просторна, триетажна вила. Според имотния регистър имотът му е прехвърлен от майка му Веска, която също е работила за OneCoin. Той не желае да отговаря на въпроси и затръшва вратата пред репортер на „Шпигел“, пише още германското издание.

Колоритният финландец Кари У., самият той някога крупен собственик на имоти в Дубай, е по-разговорлив, допълва „Шпигел“‘. Казва, че сега е в Малайзия и „няма вече нищо общо с Дубай“. Слуховете и изтеклите документи, според които бившата му шефка е била убита на лодка през 2018 г. по заповед на българска фигура от подземния свят и тялото ѝ е било захвърлено в Йонийско море, той определя като „глупости“. Тя била жива и закриляна от влиятелни хора, той дори имал нейния номер. Може ли да го разкрие пред репортерите? Със сигурност не, защото „не е скапан плъх“, отговаря Кари У.

Мина Киркова редактор

предишна статияСилвена Роу за наводнението в Дубай: Има изоставени коли по улиците (ВИДЕО)
Следваща статияЛипсата на реклама и визите спират арабските туристи към България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.