Двете лица на Дубай

Владетелят на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум положи огромни усилия да промени образа на емирството. Дубай се превърна от едно прашно и зависимо от петрола място в пустинята в модерен и богат център за бизнес и туризъм. Буквално преди няколко дни успехът на неговата програма за изследване на Марс се превърна във водеща световна новина. Но през тази седмица 71-годишният милиардер, който от 2006 година също е и вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ, привлече много негативно внимание: в ярък контраст с внимателно подбираните новини, които светът трябва да научава за емирството, шейхът попадна под силен международен натиск заради съдбата на собствената му дъщеря – принцеса Латифа бинт Мохамед ал Мактум.

Латифа е едно от общо трийсет деца, за които се предполага, че шейхът има от няколко съпруги. Други две от нейните сестри носят същото име. След неуспешния ѝ опит за бягство и връщането ѝ в страната, принцеса Латифа е държана затворена в една вила, която самата тя определя като „затвор“. Съинициаторите на кампанията „Освободете Латифа“ Тийна Джаухиайнен и Дейвид Хейг сега твърдят, че повече от 6 месеца не са чували нищо за Латифа. „Загубихме контакт с нея преди повече от половин година, но вярвам, че тя още е жива“, казва за ДВ Джаухинайнен.

Хейг, който е адвокат на Латифа и активист от британската неправителствена организация Detained International, настоява за нейното освобождаване. Той се обръща към президента на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян и престолонаследника принц Мохамед бин Зайед Ал Нахаян с настояване „да разпоредят на дубайския владетел да освободи незабавно своята дъщеря, която държи като заложница, и да сложи край на този ужасяващ епизод на родителска злоупотреба и нарушаване на човешки права, който тежко уврежда репутацията на ОАЕ и отвращава света.“ Международни правозащитни организации, като „Хюман Райтс Уоч“ и „Амнести интернешънъл“, както и Обединените нации и редица политици, също настояха шейхът да представи доказателства, че принцеса Латифа е жива. Според Хиба Заядин, експерт от „Хюман Райтс Уоч“ за страните от Персийския залив, по-голямата сестра на Латифа – принцеса Шамса – също не е била виждана след отвличането ѝ от Кеймбридж, Великобритания, през 2000-та година. Преди две години Върховният съд в Лондон постанови, че Шамса е била похитена и отведена първо във Франция, а оттам – върната насила в Дубай.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Дубай с дъждовна улица

Изпълнителният директор на „Хюман Райтс Уоч“ Кенет Рот също се безпокои за съдбата на Латифа. „На фона на репресивните режими в съседните страни, Дубай иска да блесне като бастион на либерализма. Но зад лъскавата фасада се крие една ужасна действителност: критиците биват задържани, правата на работниците мигранти се нарушават, а самият владетел на Дубай затваря собствената си дъщеря заради желанието ѝ да избяга от този начин на живот и да се измъкне от неговия контрол“, коментира той за ДВ. Като безмитна бизнес зона и врата към Далечния изток Дубай изглежда доста по-либерален от съседните Оман и Саудитска Арабия. Луксозните хотели и множеството атракции, които предлага емирството, го превърнаха в магнит за туризма. През 2019 г. тази индустрия е произвела 12% от БВП на страната (43 милиарда долара), а прогнозата е до 2027 година сумата да достигне 72 милиарда долара.

При липсата на исторически събития и природни забележителности Дубай поставя акцента върху комерсиалната страна на нещата и насърчава чужди инфлуенсъри, които помагат за подобряване на имиджа на емирството. Още през 2018 г. Националният медиен съвет в Дубай реши да възнаграждава „всяка платена или неплатена форма на представяне или популяризиране на идеи, стоки или услуги – по електронен път или чрез мобилни приложения“. Разбира се, доходите на инфлуенсърите, които са се устроили в Дубай, са необлагаеми.

И инфлуенсърите в социалните мрежи не пропуснаха да се въползват от тази възможност: така светът започна да вижда още повече перфектни залези и красиви хора, които символизират начина, по който страната иска да се представя пред света. Тази тенденция се засили по време на пандемията, когато Дубай продължи да приема туристи, макар и след представяне на отрицателен PCR тест – с отворени ресторанти, търговски центрове и туристически атракции. Историята на принцеса Латифа може да вдъхнови успешен сценарий за филм от поредицата за Джеймс Бонд. Но няма никакъв шанс тя да се озове редом до прекрасните залези в „Инстаграм“, които рекламират дестинацията Дубай.

Автор: Дженифър Холайс

предишна статияБългарки, омъжени в Дубай, също имат сериозни проблеми
Следваща статияДубайска принцеса: Държат ме като заложник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук