Чартърите с арабски туристи до Варна и Бургас се завръщат

Валентина Илиева, управител на Win Travel, очаква повече арабски туристи през лятото
  Мирослав Иванов, Дубай

През летния сезон се очаква завръщане на арабските туристи с чартъри до Варна и Бургас. Това обяви пред TravelNews Валентина Илиева, управител на туроператора Win Travel, който участва на българския щанд на международното туристическо изложение ATM в Дубай. Последно чартъртъри с арабски туристи до Българското Черноморие е имало преди пандемията през 2019 г.

„Най-много гости от Близкия изток се очакват в Златни пясъци и Слънчев бряг, като за момента записванията вървят добре. Въпреки това няма да бъдат достигнати нивата от преди пандемията, когато туроператорът е посрещал около 20 000 арабски туристи“, каза Илиева. Според нея пълно възстановяване и ръст ще има през 2024 г.

Чартъри с туристи се очакват от Обединените арабски емирства, Кувейт, Иран и Йордания. Доста голям интерес към България се наблюдава и от Саудитска Арабия със стартирането на директните полети между София и Рияд, обясни Валентина Илиева. По нейните думи пътуващите от Близкия изток търсят чиста природа, зеленина, чиста храна, шопинг и море. Затова избират България, която предлага всичко необходимо за приятна ваканция и бягане от жегите в техните страни.

„Арабите са много добре информирани и знаят всичко за страната ни. Те са любопитни и постоянно търсят информация за различни дестинации. Дори имахме случаи с арабски туристи, които дойдоха и искаха да посетят Крушунските водопади, за които бяха прочели всичко и искаха да видят красивата природа“, подчерта Илиева.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Журналист пита: Фурмите от Дубай за медицинския персонал ли ще са или за болнитe от коронавирус?

Най-голямата пречка за увеличаването на броя на арабските туристи са визите. От режима в ЕС са освободени единствено хората от ОАЕ. Всички останали трябва да вадят визи за България или да идват с шенгенски такива. Валентина Илиева коментира, че се надява да започнат да се издават по-лесно и по електронен път. Арабите са високотехнологични нации и ползват много услуги онлайн, като купуват доста неща само през телефона. Затова те очакват да могат да си вадят визи за България по електронен път, а не да ходят на интервюта в посолства и консулски служби, каза Илиева. Тя допълни, че много араби имат шенгенски визи и могат да дойдат по всяко време в България, което не е проблем за тях. Но на почивки пътуват с целия си антураж от прислуги, които обикновено са индийци, филипинци и от други страни. За тях съответно трябва да се вадят български визи и да ходят на интервюта, което им създава неудобства и те се отказват от България.

Мирослав Иванов, Дубай

предишна статияМарбро турс заведе над 2000 българи в Дубай
Следваща статияХотели и туристически агенции са отличени на Българските туристически награди

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.