Близки на задържан българин в Дубай протестираха в столицата

Юрий Байрактаров е от 2 години в затвора, обвинен е в опит за преврат срещу правителството на ОАЕ, разказа неговата сестра Евгения Байрактарова.

Драмата на българското семейство започва на 12 ноември 2017 година. „Обажда се негова позната от Дубай и казва, че брат ми трябва спешно да замине. Първоначално той отказва. Впоследствие жената изпраща 2 самолетни билета за отиване, връщане и 500 евро – само и само да замине. Оказва се, че през този период тя е била арестувана от тайните служби на държавата. Според мен са я принудили да направи това нещо“, смята Евгения.

Още при пристигането в Дубай Юрий е посрещнат на летището от 15 души на тайните служби. По думите на Евгения те са упражнили грубо отношение още при посрещането. Мъжът е вкаран в джип и закаран в частен арест, където е престоял 5 месеца. Семейството му нищо не е знаело и за тях е бил в неизвестност.

Благодарение на полицията във Велико Търново и столичния им колега Лазар Лазаров Юрий и жената са открити в частния арест. Веднага са преместени в държавния затвор в Абу Даби, където са и в момента.

ЧЕТЕТЕ СЪЩО:  Най-високо разположеният басейн в света отвори в Дубай

Българите са разпитвани без български преводач, на английски и то с частичен превод, обясни Евгения.

Жената обясни, че водила разговор с Външно министерство, който отговаря за ОАЕ. Изпратени са наши дипломати на място за разговори с прокурора. Получено е обещание, че като приключи делото, българите ще бъдат освободени. Това обаче така и не станало. “Основното, което ми пишеха, беше да се обърна към адвокат или да чакам помилване. Брат обаче ми каза, че няма как да го помилват, тъй като е в политическия сектор, а там няма такава практика.

Евгения обяснила на българските власти, че няма как да помилват Юрий и затова е нужна намесата на държавата.

„С протеста искам да кажа, че имам нужда от помощта на българските политици и дипломати“, апелира жената и уточни, че министерството ни също нямало яснота относно причината за повдигнатото обвинение.

В последното получено писмо до нея е написано, че има много въпросителни, а информацията от Дубай е оскъдна.

предишна статияСъдът: Шейхът на Дубай е отвлякъл две от децата си и заплашвал съпругата си
Следваща статияОгромни залежи от природен газ в ОАЕ

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.